Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Sezgin Okçelik
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TESTİS KANSERİ TANI VE TEDAVİSİ TESTİS NEDİR?

Sezgin Okçelik (Köşe yazısı) Testisler erkek üreme sisteminin bir parçası olup, skrotum adı verilen bir kese içinde iki oval bezdir. Testisler sperm üretir ve testosteron(erkeklik hormonu) salgılarlar. TESTİS KANSERİ NEDİR? Testis kanseri, testislerde şişlik ve sertlikle kendini gösteren bir tümördür. Testis kanseri, 20 ila 30 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanserdir. Hastalık tedavi edilen kanser modalitesini gösterir. Erken tanı ve tedaviyle tamamen tedavi edilebilir.

TESTİS KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Yaş

En çok 20-30 ve 30-40 yaşları arasında görülür. Daha ileri yaşlarda da az olsa da görülebilir.

Etnik Yapı

Bu hastalık beyaz erkeklerde, siyahi erkeklere göre 5 kat daha fazla görülür. Hastalığın gelişme riski Amerika ve Avrupa’da yüksek, Afrika veya Asya’da daha düşüktür.

Ailesel Testis Kanseri Öyküsü

Ailede bir erkekte testis kanseri görülmüşse, aynı ailede erkek kardeş  veya çocukta da testis kanseri görülme riski artar.

İnmemiş Testis

İnmemiş testisli erkeklerde testis kanseri gelişme riski yüksektir. İnmemiş testis ameliyatı olan hastalarda bu risk değişmez.

Diğer Testiste Kanser Hikayesi

Testis kanseri olup  iyileşen erkeklerin yaklaşık yüzde 3 ila 4’ünün sağlam testisinde de kanser tespit edilmektedir.

TESTİS KANSERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Seminoma Tipi Tümörler

Bu tümör çeşidinde kötü prognostik faktör yoktur.

Seminom dışı tümörler (Non-seminom)

Seminom dışı tümörler seminomlara göre daha kötü prognostik faktörler taşırlar. Dört ana alt tip vardır:
  1. Teratom
  2. Koryokarsinom
  3. Yolk sac tümörü
  4. Embriyonal karsinom
TESTİS KANSERİ BELİRTİ VE SEMPTOMLARI NELERDİR? Testis kanseri kendisini testiste şişlik ile gösterir. Beraberinde ağrı olabilir. Bazen hidrosel de eşlik edebilir. İlerlemiş evrede metastaz yaptığı yere göre de belirtiler verebilir. TESTİS KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
  1. Fizik muayene
2.Skrotal Dopler Ultrasonografi
  1. Kan testleri
  • Alfa-fetoprotein (AFP)
  • Beta-insan koryonik gonadotropin (beta-hCG)
  • Laktik dehidrojenaz (LDH)
Testiste şişlik olan bir hasta üroloji uzmanına başvurur. Hikaye alındıktan sonra fizik muayene yapılır. Burada elle muayene ile sertlik tespit edilir. Skrotal Dopler ultrasonografi ve tümör belirteçleri istenir. Bütün bunlar değerlendirilerek testis tümörü tanısı konulur. Metastaz değerlendirmesi açısından PET BT çekilebilir. TESTİS KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? Testisin Alınması Ameliyatı Bu hastalığın ilk tedavi ve ana tanı yöntemi radikal orşiektomi denilen testisin alınmasıdır. Alınan testis patolojik incelemeye tabi tutulur. Kemoterapi Testis kanserleri kemoterapiye duyarlı tümörlerdir. Metastatik lezyon varsa kemoterapi uygulanabilir. Radyoterapi Seminom tipi kanserlerde radyoterapi uygulanabilir. Kemoterapi Sonrası Kitle Çıkarılması Kemoterapi sonrası kalan artık kitleler daha büyük bir ameliyatla çıkarılabilir. Testis kanserinin erken evrede teşhis edilmesi tedavi başarısını arttırmaktadır. Bu yüzden testiste sertlik veya şişlik hisseden her erkeğin zaman geçirmeden üroloji muayenesi olması önerilir. Sağlıklı günler.  

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul