Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Sezgin Okçelik
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Aşırı aktif mesane nedir? Nasıl tedavi edilir?

Mesane halk arasında idrar torbası olarak da bilinen böbreklerden üretilen idrarı depolamaya yarayan organdır. Bir kese şeklindedir. Yaklaşık 500 cc idrar depolar. Aşırı aktif mesane ani idrar yapma ihtiyacı ve bunu erteleyememe sıkıntısıdır. İstemsiz idrar kaçırma, normalden daha sık idrar yapma, gece idrara çıkma ile kendisini gösterir. Bunun nedeni bu hastaların mesanelerinde ani kasılmalar yaşamalarıdır. Bu hastaların mesaneleri daha hassastır. Bu hastalığın tanısı konulurken önce hikaye alınır. Hikaye alınırken şu sorular sorulur:
  1. Ani sıkışma, koştur koştur tuvalete gitme şikayeti var mı?
  2. Ne kadar süredir bu şikayetler mevcut?
  3. Geçirdiğiniz ameliyatlar nelerdir?
  4. Sigara, alkol kullanımı var mı?
Hastalığın tanısı konulurken hangi tetkikler yapılır? Yapılan tetkikler daha çok diğer hastalıkların olmadığını göstermeye yarayan tetkiklerdir.
  1. İdrar testi
  2. Böbrek fonksiyon değerleri
  3. Üriner sistem ultrasonografisi
TEDAVİ Hayat tarzı önerileri
  1. Susadıkça su içilmeli
  2. Kabız kalınmamalı
  3. Baharatlı, acı, ekşi, kahve, kola, tuzlu turşu tüketilmemeli
  4. Soğuktan uzak durulmalı
  5. Kilo verilmeli
İlaç tedavisi İki tip ilaç mevcuttur:
  • Muskarinik reseptör antagonistleri
  • Beta-3 agonistleri
  Muskarinik reseptör antagonistleri Ani idrar yapma ihtiyacını gideren ve anormal mesane kasılmalarını azaltan ilaçlardır.
  • Propiverin
  • Fesoterodin
  • Oksibutinin
  • Darifenasin
  • Solifenasin
  • Tolterodin
  • Trospium klorid
Yan etki olarak  ağızda kuruluk ve göz kuruluğu görülebilir. Kabızlık da sık görülen bir yan etkidir. Bulanık görme, baş dönmesi ve idrar yapma güçlüğü görülebilir. Beta-3 agonistler Yeni grup bir ilaçtır. Tek ilaç ve diğer ilaçlarla beraber kullanılabilir. İkinci basamak tedavi İlaçların etki etmediği hasta grubunda diğer tedaviler gündeme gelir. Botulinum toksin Botulinum toksini mesane duvarına sinir aktivitesini azaltmak için enjekte edilir.  Ani idrar hissi, idrar sıklığı ve ani idrar hissi ile idrar kaçırma şikâyetlerini iyileştirilebilir. İşlemin etkisi zamanla azalır. Belli periyotlarda tedavi tekrarına ihtiyaç duyulur.  Sinir uyarılması Norömodulasyon olarak da bilinen sinir uyarılması tibial sinir uyarılmsı ve sakral sinir uyarılması şeklinde yapılabilir. Mesane cerrahisi Yukarıdaki tedavilerle iyileşme sağlanamazsa mesanenin kapasitesini arttırmak için cerrahi tedavi yapılabilir. Bu ameliyatlarda yama olarak bağırsak dokusu kullanılabilir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul