Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
admin
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ADİNE PİLAVI

AYTAM’ı  kuran ve  yapılan etkinliklerle olaylara can veren sn. Av. Kadir Daylık , bu senede “Adine Pilavı”  etkinliği için çalışmalara başlamış. Kendisini kutluyorum. 2018 yılında yazdığım yazıyı yeniden paylaşıyorum. Bu seneki etkinlik olduktan sonra yeniden, bu konuyu yazmayı söz veriyorum.   14.04.2018 günü AYTAM’ın bir etkinliğine katılmak için arkadaşlarla “ Çavuşbaşı Mahallesi’ne” doğru yol almaya başladık…Kültürün kokusu, bahar kokusuna karışmış mis gibi genzini dolduruyor…Çavuşbaşı Mahallesi’nin yokuş yollarını tırmanırken, tarihi evler yol arkadaşlığı ediyor sana… Kimi evler “ Konak” olmuş, kimi ev olarak kalmış, ayrılmamışlar birbirinden “ mahalleli Kültürünü” yaşatmışlar zengin, fakir ayırmadan.   Çocuklarda bu kültürün içinde bir olmanın, var olmanın bilincine ermişler, katkı sunmuşlar…Bu katkı Nisan Yağmurları (kırk ikindi yağmurları) sonrası, şükür duası gibi, her kapıyı çalmış, olandan olmayandan aldığı nimetleri, aynı kazanda pişirmiş, sofra etrafında bağdaş kurup, diz dize dokunup, gönül birlikteliğini oluşturmuşlar…Bu pilavın tadı, lezzeti hiçbir pilavda yokmuş! Bu tadı, bu lezzeti anlatmışlar birbirine…El vermişler bir  sonraki kuşağa ADİLE PİLAVI olmuş , günümüze kadar gelmiş.   Yağan yağmur toprağa yavaş yavaş inerken, bulutlar gökten çekilirken , güneş  ışığını ve ısısını vermiş bolca. Çiğdem tohumu bolca yağmur suyunu içip, Güneşin sıcaklığını yüreğinde duyunca çatlatmış tohumunu, yol almış toprağın içinde… Bir sabah çıkarınca başını topraktan “Merhaba, günaydın!” demiş tüm aleme. Sarı sarı açmış, o zamana kadar hissedilmeyen kokusunu salıvermiş doğaya.. Çiğdemin bol olduğu yöreler, bizim gibi topladığı nimetleri pişirip “Çiğdem Pilavı” olarak ikram etmişler birbirine..   Yağmur sonrası çocuklar, mahallede, sokakta toplanmışlar maniler söylemeye başlamışlar… Önce yağmura mani yakmışlar:  

“Yağ yağ yağmur

Bahçede çamur

Teknede hamur

Ver Allah’ım ver

Gani  gani yağmur.”

  Sen çocukluğundan kalan bu sözleri içinden geçirirken, sazın tıngırtısı kulağına çalınıyor.. Yaklaşınca AYTAM’ın önüne  bağdaş kurmuş, sazın teline vurmuş  küçük çocukları görüyorsun Ömer Yarşi ile birlikte. Dizler birbirine dokundukça, yürekten güzel sözler süzülmüş türkü olmuş, sazla birlikte. Onlar türkülerini  söylerken diğer çocuklar kapıları çalıyorlar maniler eşliğinde:  

“ Ey adine adine

Şalgam börek dadine

Bir kaşık yağdan

Bir kaşık baldan ver

Ver Allah’ım  ver

Gani gani yağmur..”

Evin kapısı açılıp, bulgur, nohut, soğan… Ne verdiyse çocuklar manileriyle teşekkür ederler:

 

Bir halka iki halka

 Bu teyze, bu amca

Eviyle damıyla

Kabe’ye kalka.”

Açılan kapıdan hiçbir şey çıkmadığında da:

“ Bir hasır

İki hasır

Bu teyzenin vücudu

Kabarsın fasır fasır.”

Gönlü bol insanların verdikleri nimetler kazanda tane tane kabarmışlar, tabaklara konularak gelenlere ikram edildi Adine Pilavı olarak. O kadar çok olurmuş ki, kazanlar taşarmış… Bereketli pilavın kalanı kurda kuşa dökülerek bir köşeye ikram edilirmiş. Herkese, her mahlukata düşmüş  bu nimetten.

2010 yılından beri bu geleneğimizi yaşatan ve sürdüren AYTAM’a da hayır dualarımızı Allah kabul etsin. Daha nice yıllara…

Mutlu kalınız…

 

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul