Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Sezgin Okçelik
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

PROSTAT BÜYÜMESİ NEDEN OLUR? AYAKTA İDRAR YAPMAK PROSTAT BÜYÜMESİNE NEDEN OLUR MU?

Prostat idrar torbası çıkışında bulunan, idrar yolunu çepeçevre saran bez yapısında bir organdır. Prostatın kanser olmaksızın büyümesi ve işeme belirtileri oluşturmasına iyi huylu prostat büyümesi denir. 40’lı yaşlarda yüzde 8 oranlarında görülür. Her 10 yılda yüzde 10 oranında artar. 60 yaşında yüzde 50’lere varan oranlarda görülür. Hastada kesik kesik idrar yapma, sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, idrarı uzun sürmesi gibi belirtiler gösterir. Takip, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanabilir. Bunun oluşumunda çeşitli faktörler rol oynar:  
  1. Hormonal Nedenler
  Prostatın gelişmesi için testosteron maruziyeti gereklidir. Zamanla bu maruziyete bağlı prostatta büyüme olur. Çeşitli nedenlerle testosteron miktarı az olan kişilerde prostat büyümesinin gelişmediği görülmüştür. Bu faktör genel olarak müdahale edemeyeceğimiz bir faktördür.  
  1. Genetik Faktörler
  En az iki adet birinci derece akrabasında prostat büyümesi ve buna bağlı tedavi gereksinimi varsa bu ailesel prostat büyümesi olarak kabul edilebilir. Bir çalışmada ailesel prostat büyümesi olan hastaların daha büyük prostata sahip oldukları ve erken yaşta tedavi ihtiyaçları olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ailesinde prostat kanseri olan kişilerde prostat kanseri görülme olasılığı artmış olup 40 yaşından sonra prostat kanseri için tarama programına alınmalıdır.  
  1. Metabolik Sendrom ve Prostat Büyümesi
  Obezite ve buna bağlı insülin direncinin de prostat büyümesine neden olduğu gösterilmiştir. Bu faktör kişiler tarafından kontrol altına alınabilir. Kilo kontrolü ile metabolik sendromun önüne geçilebilir.   Bazı kişilerin ayakta idrar yapmakla prostat büyümesi olması arasında bir ilişki olabileceğini düşünmelerine rağmen yapılan çalışmalarda bu gösterilememiştir. Genç yaşlarda ayakta idrar yapanlarla oturarak yapanlar arasında idrar boşaltması arasında da bir fark gösterilememiştir. İlerlemiş yaşlarda ayakta idrar yapanlarda idrar torbasında artık idrar kalması oturarak idrar yapanlara göre daha fazla saptanmıştır. Bu yüzden ilerlemiş yaşlarda oturarak idrar yapmak daha doğru gibi görünmektedir.   Bunlardan da anlaşılacağı gibi prostat büyümesi yaşamın erkeklere getirdiği doğal bir süreçtir. Genel olarak ailesel alt yapı mevcuttur. Belirtiler görüldüğünde mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşülmelidir.   Sağlıcakla Kalın

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER

Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul