Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi artarken, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, özellikle kronik hastalığı olan bireyler için hayati önerilerde bulundu.
“Kırmızı eti sebzelerle birlikte pişirin”
Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğunu belirten Özbingül Arslansoyu, yağsız ya da az yağlı etlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Etlerin haşlama veya ızgara olarak pişirilmesi gerektiğini belirten uzman diyetisyen, kızartmadan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, etin C ve E vitamini içermemesi sebebiyle mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesini önerdi.

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.
“Mangalda yüksek ısıya dikkat”
Bayramların vazgeçilmezi mangal konusunda da uyarılarda bulunan Özbingül Arslansoyu, yüksek ısıda pişirilen etlerde kanserojen maddelerin oluşabileceğini söyledi. Etlerin alevle değil, közle pişirilmesini öneren diyetisyen, kömür ile et arasında en az 15 santim mesafe bırakılması gerektiğini belirtti. Etlerin marine edilerek pişirilmesinin ise bu zararlı maddelerin oluşumunu azalttığını vurguladı.
“Etleri bekletmeden tüketmeyin”
Kesimden hemen sonra tüketilen etin, ölüm sertliği (rigor mortis) nedeniyle sindirim sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Özbingül Arslansoyu, etlerin önce serin bir ortamda 5-6 saat, ardından buzdolabında 18-19 saat bekletilerek toplamda 24 saat sonra tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Etlerin çiğ ya da az pişmiş değil, tam olarak pişirilmiş şekilde tüketilmesini önerdi.