Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bayram Sofralarına Sağlık Katacak Öneriler: “Eti Dinlendirin, Sebzeyle Pişirin, Mangalda Alevden Kaçının”

Bayram Sofralarına Sağlık Katacak Öneriler: “Eti Dinlendirin, Sebzeyle Pişirin, Mangalda

 

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi artarken, sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, özellikle kronik hastalığı olan bireyler için hayati önerilerde bulundu.

“Kırmızı eti sebzelerle birlikte pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğunu belirten Özbingül Arslansoyu, yağsız ya da az yağlı etlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Etlerin haşlama veya ızgara olarak pişirilmesi gerektiğini belirten uzman diyetisyen, kızartmadan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, etin C ve E vitamini içermemesi sebebiyle mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesini önerdi.

DİYETİSYEN BANU ÖZBİNGÜL ARSLANSOYU, SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİNİ SIRALADI. (İHA/İSTANBUL-İHA)
Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

“Mangalda yüksek ısıya dikkat”

Bayramların vazgeçilmezi mangal konusunda da uyarılarda bulunan Özbingül Arslansoyu, yüksek ısıda pişirilen etlerde kanserojen maddelerin oluşabileceğini söyledi. Etlerin alevle değil, közle pişirilmesini öneren diyetisyen, kömür ile et arasında en az 15 santim mesafe bırakılması gerektiğini belirtti. Etlerin marine edilerek pişirilmesinin ise bu zararlı maddelerin oluşumunu azalttığını vurguladı.

“Etleri bekletmeden tüketmeyin”

Kesimden hemen sonra tüketilen etin, ölüm sertliği (rigor mortis) nedeniyle sindirim sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Özbingül Arslansoyu, etlerin önce serin bir ortamda 5-6 saat, ardından buzdolabında 18-19 saat bekletilerek toplamda 24 saat sonra tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Etlerin çiğ ya da az pişmiş değil, tam olarak pişirilmiş şekilde tüketilmesini önerdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights