Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Çölyak teşhisi zor olan hastalıklardan biridir”

“Çölyak teşhisi zor olan hastalıklardan biridir”
İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,   “Çölyak hastalığı (ya da GlutenEnteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan, alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.  Çölyak her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili başka bir hastalığı düşündürmektedir. Kesin ve erken teşhis edilebilmesinde bebek ve çocukların büyüme izlemleri önem taşımaktadır. Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler: Tüm sebze ve meyveler, bütün bakliyatlar, bütün katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, et, balık, tavuk (bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır),una batırılmamış konserve çeşitleri; mısır, pirinç ve patatesin hem kendisi hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir; ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir; evde çekilmiş güvenli baharatlar” dedi. >>>Gazete3
Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul