Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tanıtım çağrısı

Tanıtım çağrısı
Kanal3’te Gazeteci Kemal Baykara’nın hazırlayıp sunduğu Rapor Programında Akademisyen ve sahada turist rehberliği yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyeleri  Eylemli Turist Rehberleri Prof. Dr. Özcan Zorlu ve Dr. Bircan Ergün konuk oldu. Programda akademisyen ve alanda rehberlik yapan uzmanlar gözüyle Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeli, Afyonkarahisar’ın rehber ihtiyacı, Turizm rehberi olmak için atılması gereken adımlar ve geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifi konuşuldu. Programı sunan Baykara, “Bu programa hazırlanırken ilk defa duyduğum eylemli ve eylemsiz turist rehberi tanımları ile ilgili bizi aydınlatır mısınız?” dedi. Bu soruyu Prof. Dr. Özcan Zorlu şöyle cevapladı: “Eylemli turist rehberi, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; eylemsiz turist rehberi ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerine verilen tanım.” Baykara’nın “Turist rehberi olmanın şartları neler, rehber olmak için hangi adımları atmalıyız?” sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Zorlu, “Üniversitelerin 4 yıllık Turizm Rehberliği ya da 2 yıllık Turist Rehberliği bölümlerinden mezun olmak, bunun dışında farklı bir lisans bölümünden mezun olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Tur Rehberliği Kursu’nu tamamlayan kişiler de tur ve turist rehberi olabilmektedir. Diğer şartlar da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Tur Rehberliği kursunu tamamlamak, en az bir yabancı dil bilmek,18 yaşını doldurmuş olmak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan genel kültür ve yabancı dil sınavlarını başarıyla tamamlamak gerekiyor. Gerçi geçen hafta meclisten geçen bir yasa ile yabancı dil şartı kaldırıldı. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadan bu konu tekrar gözden geçirilirse iyi olur.”

YENİ YASA NELER GETİRİYOR?

Baykara, “Yeni yasaya göre mesleğe kabul şartlarını yerine getiren adaylar, yabancı dil yeterlilik belgesi olmasa da Türkçe turist rehberliği yapabilecek. Yeni yasanın 5.maddesinde yer alan yabancı dilde turist rehberliği yapabilmek için aranan yabancı dil yeterlilik belgesinin süresi 5 yıllık süre ile ertelenmesi. Bu kişilerin yabancı dil yeterliğini vermemesi halinde Türkçe rehberlik yapabilmelerinin önü açıldı” dedi.  Programda Baykara, “Dünyanın hiçbir yerinde yabancı dil bilmeyeni turizm sektöründe çalıştırmazlar bu yeni kanun neler getiriyor?” sorusunu yöneltti. Katılımcılar tarafından bu durumun istismara açık olduğu ve ÖSYM tarafından tüm dillerde sınavın yapılarak başarılı olanlara turizm rehberliği yaptırılmalı görüşü dile getirildi. Dr. Bircan Ergün, “Turizm alanının her yerinde yabacı dil bilmeyenlerle çalışma tercih edilmez. Şu an yabancı rehberlerin çoğu kendi anadilleri yanında Türkçeyi de bilirler. Bu onlar için bir avantajdır. Bu işin temeli yabancı dildir. Ziyaretçinin tercih ettiği dilde rehberlik yapmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.  

“AFYONKARAHİSARDA YETERLİ REHBER VAR MI?”

Baykara, “Şehir merkezinde Frigya Bölgesi’nde ve Kurtuluş Destanı’nın yazıldığı bölgelerde insan maalesef bilgilendirilmeden geziyor. Bilinçli geziler olsa turist sayımız ve kalitesi de artar. Bu konu acilen ele alınmalı kamu kurumları bu konuda öncü olup Afyon’da yaşayanları Turizm Rehberliği konusunda teşvik edip kadrolarına almalı.” Akademisyen katılımcılar da rehber sayısının diğer bölgelere göre çok az olduğunu dile getirdiler.  

“AFYONKARAHİSAR’IN TANITIMINDA EKSİKLİK VAR MI?”

Afyonkarahisar’ın termaliyle, tarihiyle ve gastronomisi ile tam bir turizm şehri olduğunu kaydeden Baykara, “Şehrimizi maalesef tam olarak tanıtamıyoruz. Mesela gastronomi şehri olduğumuzu daha komşu iller bilmiyor. Sadece lezzetlerimiz tadarak turizm alanlarını ziyaret edecek ziyaretçiler günübirlik olarak ta gelebilirler. Valilik İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü kanalıyla bu konuda çalışma yapmalı.” Dr. Bircan Ergün, “Tanıtım konusunda Türkiye’deki turizm rehberleri ile tekrar temasa geçilip misafir edilmeli. Afyonkarahisar’a yurt içinden toplu geziler çok az bunların teşvik edilip artırılması gerekiyor. Afyonkarahisar’dan şehir dışına birçok toplu geziler yapılıyor ama buraya maalesef böyle geziler yapılmıyor” dedi.>>>Gazete3

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakan Göktaş’tan sürpriz ziyaret
Sıradaki Haber Bakan Göktaş’tan sürpriz ziyaret
Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul