Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaz Diyetinde Sık Yapılan Hatalara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kilo verme çabaları artarken, uzmanlar sağlıklı zayıflamanın püf noktalarına dikkat çekiyor. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Veysel Ciğerli, bilinçsizce yapılan diyetlerin hem başarısız sonuçlara hem de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, doğru beslenme alışkanlıkları konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kilo verme çabaları artarken, uzmanlar sağlıklı

“3 Ana, 3 Ara Öğün Şart”
Uz. Dyt. Ciğerli, midenin her 4 saatte bir boşaldığını vurgulayarak, kan şekerini dengelemek ve bir sonraki öğünde fazla yemeyi engellemek için 2-2,5 saatlik aralıklarla beslenmenin önemine değindi. Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde bir düzenin kilo kontrolünde etkili olduğunu belirtti.

“Kahvaltı Metabolizmanın Anahtarı”
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söyleyen Ciğerli, güne dengeli bir kahvaltıyla başlandığında metabolizmanın hızlandığını ve zayıflamanın daha kolay hale geldiğini söyledi. Kahvaltı yapılmadan geçen saatlerin ise metabolizmayı yavaşlattığını ve öğle yemeğinde aşırı yeme riskini artırdığını ifade etti.

“1 Kase Çorba Demek 3 Tabak Olmamalı”
Diyet yaparken porsiyon kontrolünün şart olduğunu söyleyen Ciğerli, küçük tabakların kullanılarak beyin ve midenin doyduğu hissini daha kolay alabileceğini belirtti. Ayrıca karbonhidratı tamamen kesmenin sağlıklı bir zayıflama yöntemi olmadığını vurgulayarak, tam tahıllı ekmeğin tok kalmayı kolaylaştırdığını ve sindirimi desteklediğini kaydetti.

Lifli Gıdalarla Tokluk Süresi Uzatılmalı
Lif bakımından zengin gıdaların sindirimi yavaşlattığını ve tokluk hissini uzattığını belirten Ciğerli, bu besinlerin aynı zamanda bağırsak sağlığına, kolesterol seviyesinin düşürülmesine ve kan şekerinin dengelenmesine katkı sağladığını ifade etti. Lifli besinler arasında; buğday kepeği, yulaf, kuru baklagiller, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler ve kök sebzeler yer alıyor.

Hazır Gıdalar Yerine Ev Yapımı Ürünler Tüketilmeli
Paketli gıdalarda bulunan katkı maddeleri ve yapay içeriklerin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Uz. Dyt. Ciğerli, uzun ömürlü gıdaların evde hazırlanmasının daha sağlıklı olduğunu söyledi. Ev yapımı salça, tarhana, turşu gibi geleneksel ürünlerin bu süreçte değerlendirilebileceğini aktardı.

Tatlı Krizlerine Doğal Çözüm: Meyve ve Kuru Meyve
Tatlı isteğini bastırmak için doğal şeker içeren meyve ve kuru meyvelerin tercih edilmesini öneren Ciğerli, bunların ara öğünlerde tüketilebileceğini belirtti.

Günde En Az 2 Litre Su İçin
Yaz aylarında artan sıvı kaybı nedeniyle su tüketiminin artırılması gerektiğini hatırlatan Ciğerli, günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesinin metabolizmayı hızlandırdığını ve toksin atımını kolaylaştırdığını söyledi.

Fiziksel Aktivite ve Uyku da Şart
Sadece doğru beslenmenin değil, hareketli yaşam ve düzenli uykunun da zayıflama sürecine katkı sağladığını belirten Ciğerli, “Yürüyüş yapın, asansör yerine merdiven kullanın, dans edin; ama mutlaka hareket edin” diyerek aktif yaşamın önemini vurguladı. Uykunun da metabolizma üzerinde doğrudan etkili olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights