İsrail ordusu Perşembe günü, Gazze Şeridi’ndeki İsrail katliamlarını belgeleyen NAZA filminde operasyonlarının tasvir ediliş biçimini reddetti ve Filistinlilere karşı yapılan soykırımdan kendisini uzaklaştırmaya çalıştı.
Bu yorumlar, İsrailli Oscar ödüllü yönetmenler Yuval Abraham ve Rachel Szor’un yönettiği filme ordunun verdiği ilk tepki oldu.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun hükümeti, İsrail tarihinin en sağcı hükümeti olarak nitelendirilmiş olup, bu hükümet yetkilileri tarafından defalarca saldırıya uğramıştır.
Ordu Perşembe günü yaptığı açıklamada, filmin hedeflere yönelik saldırıları nasıl planladığı ve gerçekleştirdiği konusunda “çarpıtılmış, yanıltıcı ve gerçeklikten uzak bir tablo” sunduğunu belirtti.
Açıklamada, filmin “anlatısının temel gerçek hatalara dayandığı” ve bunun da “çarpıtılmış ve manipülatif bir sunumdan” kaynaklandığı belirtildi.
Ordu, “Yapay zekâ hiçbir zaman bağımsız olarak vurulacak hedefleri seçmemiştir. Hedef tespiti yalnızca nitelikli ve yetkili istihbarat subayları tarafından yapılırken, operasyonel komutanlar hedeflere vurulması konusunda karar verir” açıklamasını yaptı.
Ordu ayrıca, “görüşülen kişilerin, ordunun istihbarat birliklerinde görev yapmış olmaları nedeniyle, saldırıların planlanması ve onaylanması gibi çok daha geniş bir süreçten ziyade, istihbarat çalışmalarının sınırlı ve ön aşamalarına atıfta bulunduklarını” iddia etti.
The Guardian tarafından yapımcılığı üstlenilen film, Venedik Film Festivali’nde büyük beğeni topladı ve Özel Jüri Ödülü’ne layık görülmeden önce 25 dakika boyunca ayakta alkışlandı.
Abraham ve Szor ödülü almak üzere sahneye çıktılar; Abraham, İsrail’de filmlerine karşı yürütülen karalama kampanyasından ve filmde sunulan gerçeklerin görülmesini engelleme çabalarından bahsetti.
Filmin adı olan NAZA, İsrail askeri istihbarat müdürlüğü Aman tarafından bir hava saldırısında öldürülmesi beklenen sivil sayısını belirtmek için kullanılan bir kısaltmadır.
Film, katılımcıların kimlikleri, sesleri ve yüz özellikleri güvenliklerini korumak amacıyla dijital olarak değiştirilerek, üç yıl boyunca Tel Aviv’deki çatılarda gizlice çekildi.
Filmde yer alan katılımcılar, İsrail’in saldırılarında ve uzun menzilli bombardıman operasyonlarında kullandığı gözetleme sistemlerini ayrıntılı olarak anlattılar.
Filme göre, röportaj yapılan kişilerden bazıları İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya doğrudan rapor veren gizli bir istihbarat biriminde çalışıyordu.
Netanyahu, Ekim 2023’te başlayan İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki savaşı sırasında Filistinlilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar iddiaları nedeniyle 2024’ten beri Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranıyor.
