Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kilosu 450 bin lirayı bulan ‘milli bitki’ safran için 150 bin soğan ekildi

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, kilogram fiyatı 450 bin lirayı bulan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safranın üretimini artırmak amacıyla 150 bin adet soğan toprakla buluşturuldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ilçede yürütülen proje, bölge ekonomisine ve eko turizme önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, kilogram fiyatı 450 bin lirayı bulan ve

Ekonomik Değeri Yüksek ‘Milli Bitki’ İçin Üretim Seferberliği
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Karabük’e bağlı Safranbolu ilçesinde, bölgenin simgesi olan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak nitelendirilen safranın üretimini yaygınlaştırmak amacıyla yeni ekim sezonu başlatıldı. Gayza köyündeki Safranova bahçesinde düzenlenen program kapsamında, yaklaşık 1,5 ton ağırlığa denk gelen 150 bin safran soğanı toprakla buluşturuldu. 3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan, ağırlığının 100 bin katı sıvıyı renklendirebilme özelliğiyle bilinen ve geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Komisyonu’nca coğrafi işaretle tescillenen safran, kilogramı 450 bin lirayı bulan fiyatıyla dikkat çekiyor.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE YER ALAN KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİNDE, “DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI” OLARAK BİLİNEN SAFRANIN SOĞANLARININ EKİMİ BAŞLADI. (RIDVAN BOSTANCI – TUNAKAN YILDIRIM – YASİN ERDEM/KARABÜK-İHA)
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen ve kilosu yarım milyon olan safranın soğanlarının ekimi başladı.

Safranova Projesi: Tarımsal Üretimden Eko Turizme Uzanan Vizyon
Safran ekim programına katılan Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın, projenin çok yönlü hedeflerine dikkat çekti. Safranova bahçesinin yalnızca bir üretim alanı olmadığını vurgulayan Baskın, 15 dekarlık safran arazisi ve 35 dekarlık lavanta bahçesiyle bölgenin eko turizmine de hizmet ettiğini belirtti. Baskın, “Bu alan, safran ve lavanta gibi nitelikli bitkilerin üretim süreçlerini merak eden turistlere gösterilmesi, bir demonstrasyon alanı olarak kullanılması ve görsel bir şölen sunulması açısından da büyük önem taşıyor. İlçeye adını veren safranın üretiminin yaygınlaştırılması, geleceğe yönelik stratejik bir hamledir” ifadelerini kullandı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE YER ALAN KARABÜK’ÜN SAFRANBOLU İLÇESİNDE, “DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI” OLARAK BİLİNEN SAFRANIN SOĞANLARININ EKİMİ BAŞLADI. (RIDVAN BOSTANCI – TUNAKAN YILDIRIM – YASİN ERDEM/KARABÜK-İHA)
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen ve kilosu yarım milyon olan safranın soğanlarının ekimi başladı.

Ticaret Odası Öncülüğünde Stratejik Adım: Bu Yıl 2.5 Kilo Ürün Bekleniyor
Projenin yürütücüsü olan Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) yetkilileri de hedefler hakkında bilgi verdi. Safranbolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, bu yılki ekimden yaklaşık 2,5 kilogram ürün elde etmeyi beklediklerini aktardı. Projenin temelinin 5 yıl önce atıldığını belirten Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal ise, “Safranova, ürünlerin yetişmesi, kadın istihdamı ve genel istihdama katkı sağlaması açısından Safranbolu için büyük bir kazanımdır. Bir ilçe ticaret odasının 50-60 dönümlük bir tarım atölyesine sahip olması çok nadir bir durumdur ve bu nedenle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Verified by MonsterInsights