Endemik bir tür olması sebebiyle doğadan toplanması kanunen yasak olan salep orkidesi, kontrollü tarım uygulamalarıyla ekonomiye kazandırılıyor. Tıbbi ve aromatik bitki sınıfında yer alan ve yüksek ekonomik değeriyle dikkat çeken salebin, Kastamonu’daki üretim alanlarında hasat dönemi başladı.

Doğada toplanması yasak olan salebin Kastamonu’daki hasadı sürüyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle Kastamonu’da 30 dekar alanda salep hasadı gerçekleştirildi.
Devlet Desteğiyle Üretim Alanları Genişliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılında başlatılan “Doğadan Toplama Değil, Tarlada Salep Yetiştiriciliği” projesi, meyvelerini vermeye devam ediyor. Proje kapsamında Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü denetiminde kurulan salep tarlaları, bölgedeki üreticiler için yeni bir gelir kapısı oldu. Geçtiğimiz yıl 12 dekar olan üretim alanı, bu yıl 30 dekarlık bir büyüklüğe ulaştı. Özellikle ilaç, gıda (dondurma) ve yapıştırıcı sanayisinde ham madde olarak kullanılan salebin kilogram fiyatı, kalitesine göre 2.000 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Doğada toplanması yasak olan salebin Kastamonu’daki hasadı sürüyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle Kastamonu’da 30 dekar alanda salep hasadı gerçekleştirildi.
Hedef: Kastamonu’yu Yeniden Salep Merkezi Yapmak
Bölgede salep yetiştiriciliği konusunda öncülük eden Ziraat Mühendisi Ferdi Doğdu, Kastamonu’nun tarihsel olarak saleple anılan bir şehir olduğunu belirtti. Doğdu, “Osmanlı döneminde Kastamonu’dan saraya yıllık 150 ton salep gönderildiğine dair kayıtlar mevcut. Artan nüfus ve doğadaki baskıyı azaltma zorunluluğu, tarlada üretimi kaçınılmaz kılıyor. Amacımız, kurduğumuz kooperatif çatısı altında üreticileri birleştirerek Kastamonu’yu yeniden salep üretiminde lider konuma getirmektir,” dedi. Ziraat Mühendisi, hedeflerinin güvenilir tohum temini sağlamak, modern üretim teknikleriyle verimliliği artırmak ve nihai ürünü paketleyerek katma değerli bir şekilde tüketiciye sunmak olduğunu vurguladı.

Doğada toplanması yasak olan salebin Kastamonu’daki hasadı sürüyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle Kastamonu’da 30 dekar alanda salep hasadı gerçekleştirildi.
Hasat Süreci Hassasiyet ve Yoğun Emek Gerektiriyor
Salep tarımı, dikiminden hasadına kadar büyük bir özen gerektiriyor. Yumrulu yapısı nedeniyle makine kullanımına elverişli olmayan bitkinin hasadı, dikiminde olduğu gibi tamamen el işçiliği ile yapılıyor. Ziraat Mühendisi Ferdi Doğdu, “Bitkinin yumrularının zarar görmemesi, bir sonraki yılın tohumluk kalitesi için hayati önem taşıyor. En ufak bir zedelenme, yumrunun çürümesine neden olabilir. Bu nedenle süreç meşakkatli ve eğitimli iş gücü gerektiriyor,” şeklinde konuştu.

Doğada toplanması yasak olan salebin Kastamonu’daki hasadı sürüyor. Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün destekleriyle Kastamonu’da 30 dekar alanda salep hasadı gerçekleştirildi.
Verimli Sezon Üreticiyi Memnun Etti
Bu yılki hasadın oldukça verimli geçtiğini belirten Doğdu, bazı parsellerde metrekare başına bir kilogram ürün elde ettiklerini ifade etti. Üretimin henüz küçük parsellerde deneme amaçlı yapıldığını ancak hedefin, bu yıl hasat edilen yumruları tohumluk olarak kullanarak ekim alanlarını hızla genişletmek olduğunu sözlerine ekledi.