Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD Hariç her yere gidiyor

Uzun raf ömrü, iri görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli incirlerinden Bursa siyah incirinde bu yıl yaklaşık 17 bin ton ihracat yapılması öngörülüyor. Ürün, ABD hariç dünyanın her yerine gönderiliyor.

Uzun raf ömrü, iri görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli

Avrupa Birliği’nden (AB) “Bursa siyah inciri” adıyla coğrafi işaret tescili alan meyvenin ağustos ortası itibarıyla hasadına ve ihracatına başlandı. Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine gönderilen siyah incirde zirai don nedeniyle yaşanan rekolte kaybına rağmen ürün kalitesi üreticinin yüzünü güldürüyor. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, incirlerin yurt içi ve dışında sofraları tatlandırdığını söyledi. Bu yıl geçen seneye göre bir hafta önceden hasada başladıklarını belirten Altınkaya, “Erken başladık ama sezon erken bitecek. Don nedeniyle filizler dondu. Ağaçlar yeniden toparlanma sürecine gitti ancak bu kadar oldu. Yine de sezonun iyi olmasından dolayı seviniyoruz. Kötü sezon geçirmedik. Mahsul az ama piyasa fena değil.” ifadelerini kullandı.

Altınkaya, geçen yıl 30 bin ton olan rekoltenin bu yıl zirai don nedeniyle 20 bin tona gerilediğini vurgulayarak, “20 bin ton incirin yaklaşık 17 bin tonu yurt dışına, 3 bin tonu da iç piyasaya gidecek. Avrupa ülkelerine gidiyor. Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bursa incirinin kalitesi, raf ömrü, gösterişi, iriliği, rengi, şekli ve kalitesiyle diğer incirlerden ayrılır ve tercih edilir.” diye konuştu.

“ABD HARİÇ DÜNYANIN HER YERİNE GİDİYOR”

Siyah incir üretiminin yapıldığı Dürdane Mahallesi Muhtarı Muhsin Candar da köydeki 350 hanenin hepsinin incir yetiştirdiğini anlattı. Mahallelerinde geçen yılki ürüne göre rekolte kaybı yaşadıklarını belirten Candar, şunları kaydetti: “Mahallemiz aynı zamanda ‘Bursa siyahı’na ismini veren ‘Dürdane’ diye geçer. Bu yıl don nedeniyle yaklaşık yüzde 35 rekolte kaybı var. Bu sene 1500 ton rekolte bekliyoruz. Bunun 1000 tonu ihraç olacak. Avrupa’nın her tarafına inciri gönderiyoruz. Almanya ağırlıkta, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda, Rusya, Arap ülkelerine ihracat yapılıyor. ABD hariç dünyanın her yerine gidiyor.” AA

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights