Eskişehirli arıcılar, iklim değişikliği ve sahte bal tehdidine karşı çözüm bekliyor
Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aşçı, sahte bal üretimini “ciddi bir gıda terörü” olarak nitelendirdi. Aşçı, bu durumun hem halk sağlığını hem de gerçek üreticilerin emeğini tehlikeye attığını vurgularken, iklim değişikliği ve tarım ilaçlarının da sektörü bitirme noktasına getirdiğini söyledi.
“Cezalar caydırıcı olmaktan çok uzak”
Sahte balın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını belirten Aşçı, “Gıda teröründen dolayı uzun vadede milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Devletin sağlık harcamalarına yükü de çok büyük. Ancak verilen para cezaları caydırıcı değil; sahtecilikten kazandığını bir günde telafi eden üreticiler, farklı markalarla piyasaya dönüyor” dedi.

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aşçı, sahte balın ciddi bir gıda terörü olduğunu aktarırken, kuraklık ve tarım ilaçlarının arıcılığı bitirme noktasına getirdiğini de belirtti.
İklim ve kuraklık üretimi vurdu
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, kuraklık ve bahar aylarındaki don olaylarının arıların gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Aşçı, “Özellikle son iki yılda kuraklık çok şiddetli yaşandı. Bahardaki don, çiçekleri yok edince arılar bal sezonuna hazırlanamadan girdi” ifadelerini kullandı.
Yoğun tarım ilaçları arı ölümlerini artırıyor
Tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımına da dikkat çeken Aşçı, “Bakanlık ve il müdürlükleri uyarı yazıları gönderse de çoğu zaman dikkate alınmıyor. Yoğun böcek ilaçlamaları, arı ölümlerini hızlandırıyor. Oysa arılar, tarımsal üretimin verimini ortalama yüzde 70 artırıyor. Arıcılar ise çoğu zaman köylünün bedava işçisi gibi görülüyor” dedi.
“Daha güçlü destek şart”
Aşçı, sürdürülebilir bir arıcılık için devlet desteklerinin artırılması ve tarım ilaçları ile sahte bal üretimine karşı daha sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
