Muğla’nın doğal güzellikleriyle bilinen Datça ilçesi, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir Akdeniz fokuna ev sahipliği yaptı. Sahilde dinlenmek üzere karaya çıkan fok, bölge halkı ve tatilciler tarafından ilgiyle karşılandı.
Yetkililer Harekete Geçti
Gerence mevkii sahilinde bir fokun hareketsiz şekilde durduğunu gören vatandaşlar, hayvanın yaralı ya da hasta olabileceği endişesiyle durumu ilgili kurumlara bildirdi. İhbar üzerine bölgeye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sevk edildi. Ekiplerin yaptığı ilk incelemede, fokun herhangi bir sağlık sorunu olmadığı, yorgunluk nedeniyle dinlenmek için sahile çıktığı tespit edildi.
Fokun Rahatlığı İçin Özel Önlem
Daha önce Palamutbükü’nde görülen ancak çevredeki yoğun ilgi nedeniyle yer değiştirerek Gerence sahiline geldiği anlaşılan foku korumak amacıyla özel bir önlem alındı. Jandarma ekipleri, fokun dinlendiği alanın etrafına güvenlik şeridi çekerek vatandaşların hayvana yaklaşmasını engelledi. Bu sayede, fokun doğal ortamında rahatsız edilmeden dinlenmesi ve gücünü toplayarak denize dönmesi hedeflendi.
Uzmanlar Tarafından Takip Ediliyor
Konuyla ilgili olarak, Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu’nun (SAD-AFAG) da bilgilendirildiği ve fokun durumunu uzaktan takip ettiği öğrenildi. Yetkililer, bu gibi durumlarda hayvanlara müdahale etmemenin ve derhal ilgili kurumlara haber vermenin önemini vurguladı.