Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İki asırlık gelenekle üretiliyor: 84 mineralli ‘beyaz altın’ hasadı başladı

Sivas’ta, 200 yıllık geleneksel yöntemlerle üretilen ve içerdiği 84 mineralle bilinen Fadlum tuzu hasadına başlandı. Yerin altından çıkarılan kaynak suyunun güneş altında doğal buharlaşma yöntemiyle elde edilen bu özel tuz, katkı maddesi içermeyen yapısıyla sağlık açısından önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor.

Sivas'ta, 200 yıllık geleneksel yöntemlerle üretilen ve içerdiği 84 mineralle

Asırlık Gelenekle Toprağın Altından Sofralara Gelen Lezzet: Fadlum Tuzu

Anadolu’nun kadim üretim geleneklerinden biri olan Fadlum tuzu hasadı, Sivas’ın Tepeönü köyünde yeniden başladı. Yaklaşık iki asırdır değişmeyen yöntemlerle, yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu kaynak suyundan elde edilen bu değerli besin, barındırdığı 84 farklı mineral ile “beyaz altın” olarak nitelendiriliyor. Üretim sürecinin hiçbir aşamasında kimyasal veya katkı maddesi kullanılmaması, Fadlum tuzunu doğal ve sağlıklı beslenme arayışında olanlar için öne çıkan bir alternatif haline getiriyor.

SİVAS’TA YERİN 7 METRE ALTINDAN ÇIKARILAN VE İÇERİSİNDE İNSAN VÜCUDU İÇİN GEREKLİ 84 MİNERALİ BARINDIRAN DOĞAL FADLUM TUZUNUN HASADI, GELENEKSEL YÖNTEMLERLE BAŞLADI. YAKLAŞIK 200 YILDIR SÜRDÜRÜLEN ÜRETİM YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN TUZ, KATKI MADDESİ İÇERMEMESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR. (RAHMİ MEYVECİ – SANCAR ALP FIRAT/SİVAS-İHA)
Sivas’ta yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu suyla tamamen organik olarak üretilen ve içerdiği 84 mineralle sağlıklı olarak kabul gören Fadlum tuzu, 2 asırdır aynı yöntemle üretiliyor.

Tamamen Doğal Üretim Süreci

Fadlum tuzunun üretim serüveni, yeraltındaki kaya tuzlarını eriterek yüzeye çıkan tuzlu suyun, bu iş için özel olarak hazırlanmış yaklaşık 100 ayrı havuza aktarılmasıyla başlıyor. Üretim sürecinde teknolojiden ziyade doğanın gücünden faydalanılıyor. Yaz aylarının gelişi ve artan hava sıcaklıklarıyla birlikte havuzlardaki su, güneş enerjisiyle yavaş yavaş buharlaşıyor. Bu doğal sürecin sonunda, suyun buharlaşmasıyla geriye kalan tuz kristalleri havuzların tabanında birikiyor. İşçiler tarafından büyük bir özen ve titizlikle toplanan kristalize tuzlar, elendikten sonra çuvallanarak tüketicilere sunulmaya hazır hale geliyor.

SİVAS’TA YERİN 7 METRE ALTINDAN ÇIKARILAN VE İÇERİSİNDE İNSAN VÜCUDU İÇİN GEREKLİ 84 MİNERALİ BARINDIRAN DOĞAL FADLUM TUZUNUN HASADI, GELENEKSEL YÖNTEMLERLE BAŞLADI. YAKLAŞIK 200 YILDIR SÜRDÜRÜLEN ÜRETİM YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN TUZ, KATKI MADDESİ İÇERMEMESİYLE DİKKAT ÇEKİYOR. (RAHMİ MEYVECİ – SANCAR ALP FIRAT/SİVAS-İHA)
Sivas’ta yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu suyla tamamen organik olarak üretilen ve içerdiği 84 mineralle sağlıklı olarak kabul gören Fadlum tuzu, 2 asırdır aynı yöntemle üretiliyor.

“Önceliğimiz İnsanları Doğal Tuzla Buluşturmak”

Üretim sürecini yürüten köy sakinlerinden Yunus Yılmaz, suyun tuzluluk oranının yüzde 24 olduğunu ve geriye kalan yüzde 76’lık su kütlesinin buharlaştığını belirtiyor. Yılmaz, “Bizim üretime doğrudan bir müdahalemiz olmuyor, tüm süreç doğal koşullara bağlı olarak ilerliyor. Hasat dönemi, hava şartlarına bağlı olarak genellikle Eylül ve Ekim aylarına kadar devam eder,” ifadelerini kullandı.

Tuzun mineral zenginliğinin ve doğallığının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Yılmaz, “Temel amacımız maddi kazançtan ziyade, insanları doğal ve sağlıklı tuzla buluşturmak. Bu tuzu bir kez deneyenler, sonraki yıllarda tekrar geliyor. Çünkü içeriğindeki 84 farklı mineral, vücudun ihtiyaç duyduğu elementleri doğal yollarla almasını sağlıyor. Ölçülü tüketildiğinde, kullanıcılarımızdan tansiyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığına dair geri bildirimler alıyoruz,” şeklinde konuştu.

Mevsim koşullarına göre yıllık üretim kapasitesinin 1.000 ila 1.500 ton arasında değiştiği belirtilirken, üreticiler Fadlum tuzunun hak ettiği değeri bularak daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights