Asırlık Gelenekle Toprağın Altından Sofralara Gelen Lezzet: Fadlum Tuzu
Anadolu’nun kadim üretim geleneklerinden biri olan Fadlum tuzu hasadı, Sivas’ın Tepeönü köyünde yeniden başladı. Yaklaşık iki asırdır değişmeyen yöntemlerle, yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu kaynak suyundan elde edilen bu değerli besin, barındırdığı 84 farklı mineral ile “beyaz altın” olarak nitelendiriliyor. Üretim sürecinin hiçbir aşamasında kimyasal veya katkı maddesi kullanılmaması, Fadlum tuzunu doğal ve sağlıklı beslenme arayışında olanlar için öne çıkan bir alternatif haline getiriyor.

Sivas’ta yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu suyla tamamen organik olarak üretilen ve içerdiği 84 mineralle sağlıklı olarak kabul gören Fadlum tuzu, 2 asırdır aynı yöntemle üretiliyor.
Tamamen Doğal Üretim Süreci
Fadlum tuzunun üretim serüveni, yeraltındaki kaya tuzlarını eriterek yüzeye çıkan tuzlu suyun, bu iş için özel olarak hazırlanmış yaklaşık 100 ayrı havuza aktarılmasıyla başlıyor. Üretim sürecinde teknolojiden ziyade doğanın gücünden faydalanılıyor. Yaz aylarının gelişi ve artan hava sıcaklıklarıyla birlikte havuzlardaki su, güneş enerjisiyle yavaş yavaş buharlaşıyor. Bu doğal sürecin sonunda, suyun buharlaşmasıyla geriye kalan tuz kristalleri havuzların tabanında birikiyor. İşçiler tarafından büyük bir özen ve titizlikle toplanan kristalize tuzlar, elendikten sonra çuvallanarak tüketicilere sunulmaya hazır hale geliyor.

Sivas’ta yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu suyla tamamen organik olarak üretilen ve içerdiği 84 mineralle sağlıklı olarak kabul gören Fadlum tuzu, 2 asırdır aynı yöntemle üretiliyor.
“Önceliğimiz İnsanları Doğal Tuzla Buluşturmak”
Üretim sürecini yürüten köy sakinlerinden Yunus Yılmaz, suyun tuzluluk oranının yüzde 24 olduğunu ve geriye kalan yüzde 76’lık su kütlesinin buharlaştığını belirtiyor. Yılmaz, “Bizim üretime doğrudan bir müdahalemiz olmuyor, tüm süreç doğal koşullara bağlı olarak ilerliyor. Hasat dönemi, hava şartlarına bağlı olarak genellikle Eylül ve Ekim aylarına kadar devam eder,” ifadelerini kullandı.
Tuzun mineral zenginliğinin ve doğallığının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Yılmaz, “Temel amacımız maddi kazançtan ziyade, insanları doğal ve sağlıklı tuzla buluşturmak. Bu tuzu bir kez deneyenler, sonraki yıllarda tekrar geliyor. Çünkü içeriğindeki 84 farklı mineral, vücudun ihtiyaç duyduğu elementleri doğal yollarla almasını sağlıyor. Ölçülü tüketildiğinde, kullanıcılarımızdan tansiyon üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığına dair geri bildirimler alıyoruz,” şeklinde konuştu.
Mevsim koşullarına göre yıllık üretim kapasitesinin 1.000 ila 1.500 ton arasında değiştiği belirtilirken, üreticiler Fadlum tuzunun hak ettiği değeri bularak daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor.