Bilimsel Birikimi ve Akademik Kariyeri
Prof. Dr. Oktay Yeğen, akademik hayatı boyunca önemli başarılara imza atmış bir bilim insanıdır. “Fitopatoloji”, “Yabancıotlar ve Mücadelesi” gibi alanlarda temel başvuru kaynağı olan kitaplara imza atan Yeğen’in, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış 50’ye yakın makalesi bulunmaktadır. 1984 yılında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Profesör unvanını alan Yeğen, 1985-1996 yılları arasında 11 yılı aşkın bir süre Rektör Yardımcılığı gibi önemli idari görevler de üstlenmiştir. Emekliliğine kadar Bitki Koruma Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Yeğen, bilgi ve birikimini emeklilik sonrasında da uygulamalı çalışmalara aktarmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2009 yılında emekli olan, ve kekik konusunda enternasyonal düzeyde 50 civarında yayını bulunan, 83 yaşındaki Prof.Dr. Oktay Yeğen, 45 yıldır kekik bitkisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Çocukluk Yıllarından Gelen Bilimsel Merak
Prof. Dr. Yeğen, kekik bitkisine olan ilgisinin temellerinin, çocukluğunu geçirdiği Akseki’de atıldığını belirtmektedir. O dönemde bölgede modern tıp imkanlarının kısıtlı olduğunu ve yöre halkının çeşitli rahatsızlıklar için doğal bitkilerden faydalandığını ifade eden Yeğen, bu gözlemlerinin kendisini ziraat ve bitki bilimi alanında uzmanlaşmaya yönelttiğini vurgulamaktadır. Doktora çalışmaları sırasında Almanya’ya götürdüğü kekik yağının, sentetik bileşenlerin ön planda olduğu bir dönemde, Alman araştırmacıların dikkatini nasıl çektiğini ve buharlaşan yağın kokusunun dahi laboratuvardaki etkisinin fark edilmesiyle ortak çalışmalara kapı araladığını anlatmaktadır. Bu işbirliği, Akseki ve Akdeniz Bölgesi’ndeki kekik türlerinin değerinin uluslararası alanda da kanıtlanmasını sağlamıştır.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2009 yılında emekli olan, ve kekik konusunda enternasyonal düzeyde 50 civarında yayını bulunan, 83 yaşındaki Prof.Dr. Oktay Yeğen, 45 yıldır kekik bitkisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Akseki Kekiğinin Stratejik Önemi ve Artan Talep
Dünya genelinde “kekik” olarak adlandırılan 50’ye yakın bitki türü olduğunu belirten Prof. Dr. Yeğen, özellikle anavatanı olarak nitelendirdiği Akseki’de yetişen kekiğin kimyasal bileşenleri açısından çok değerli olduğunun altını çizmektedir. Araştırmaları sonucunda Akseki kekiğinden elde edilen yağların; biyolojik zirai mücadele ve gübre preparatları, hayvan parazitlerine ve kenelere karşı koruyucu ürünler, sivrisinek mücadelesi ve arı hastalıklarına karşı çözümler gibi çok geniş bir yelpazede kullanılabileceğini saptamıştır.
Prof. Dr. Yeğen, özellikle son yıllarda artan talep nedeniyle kekik yağına farklı ve daha değersiz yağların karıştırıldığını, bu durumun hem tüketicileri yanılttığını hem de saf Akseki kekiğinin itibarını olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2009 yılında emekli olan, ve kekik konusunda enternasyonal düzeyde 50 civarında yayını bulunan, 83 yaşındaki Prof.Dr. Oktay Yeğen, 45 yıldır kekik bitkisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.