Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pastırmadaki kimyasallar kanser nedeni

İngiltere’de bilim insanları, pastırma ve işlenmiş etlerdeki nitrat kimyasallarının 50 binden fazla kanser vakasına yol açtığını belirterek yasaklanmasını talep etti. DSÖ’nün 10 yıl önceki uyarısına rağmen hükümetin harekete geçmemesi eleştiriliyor.

İngiltere'de bilim insanları, pastırma ve işlenmiş etlerdeki nitrat kimyasallarının 50

Bilim insanları ve doktorlar, içinde barındırdıkları kimyasallar ve kansere neden olma riski nedeniyle pastırma gibi işlenmiş etlerin yasaklanması talebinde bulundu. İngiltere’deki bilim insanları, marketlerde satılan ve fabrikasyon olan pastırma ve kuru et ürünlerinin yasaklanmasını talep etti. Uzmanlar, bu ürünlerde kullanılan kimyasalların yaklaşık 50 bin kanser vakasıyla bağlantısı olduğuna dair araştırma sonrasında çağrıda bulundu.

Kimyasalların Zararları

Bu tür ürünlerin dayanıklılığını artırmak için kullanılan koruyucu nitratların zararlı olduğunu ve bunların kansere sebep olduğunu belirten uzmanlar, bu hastalığın da sağlık sistemi üzerinde çok ciddi bir baskı yarattığının altını çizdi. Bu ürünlerdeki nitratlar, etleri pembe ve uzun ömürlü tutmak için kullanılıyor ancak tüketildiğinde kanserojen bileşikler oluşturuyor. Araştırmalara göre, günlük 50 gram işlenmiş et tüketimi kolorektal kanser riskini yüzde 18 artırıyor.

Araştırma Sonuçları

İngiliz Kanser Araştırmaları ve İngiliz Kanser Derneği’nin ortak araştırması sonucunda çıkan sonuçlar doğrultusunda çağrıda bulunuldu. Bu araştırmada İngiltere’de bu ürünlerin kullanımından dolayı yaklaşık 5400 bağırsak kanseri vakası görüldüğü tespit edildi. Son 10 yılda NHS’nin önlenebilir kanser tedavileri için 3 milyar sterlin harcadığı belirtiliyor.

DSÖ Uyarısı

Yaklaşık 10 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı da işlenmiş etleri asbest ve tütünle aynı kategoriye koyarak riskin yüksek olduğunu duyurmuştu. 2015 tarihli rapor, 800’den fazla çalışmayı incelemiş ve işlenmiş etleri Grup 1 karsinojen olarak sınıflandırmıştı.

Profesör Elliott’un Eleştirisi

Çağrıya önayak olan profesör Chris Elliott, “10 yıl önce DSÖ bir araştırma yaptı fakat İngiliz hükümeti harekete geçmedi. Önlenebilir hastalıkların önüne geçilmedi” dedi. Elliott, nitrit içermeyen alternatiflerin mevcut olduğunu ve küçük üreticilere destek verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bakan’a Mektup

Bilim insanları İngiliz Sağlık Bakanı Wes Streeting’e bir mektup göndererek işlenmiş etlerdeki nitrat kullanımının yasaklanmasını istedi. Mektupta, ambalajlara kanser uyarısı konulması, nitritlerin aşamalı olarak kaldırılması ve alternatif üretim için fon ayrılması talep ediliyor. Fransa gibi ülkelerin benzer adımlar attığına dikkat çekiliyor.

Verified by MonsterInsights