Afyonkarahisar, 7. Uluslararası Gastronomi Festivali İçin Geri Sayıma Başladı
2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olarak mutfak kültürünü uluslararası alanda tescil ettiren Afyonkarahisar, bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali ile kapılarını dünya lezzetlerine açıyor. Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi’nin öncülüğünde, ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle 19-21 Eylül 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, “Tarihle Mayalanan Şehir” temasıyla kentin zengin mutfak mirasını vitrine çıkaracak.
Gastronomi Dünyasının Kalbi Afyonkarahisar’da Atacak
Festivale ilişkin açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Afyonkarahisar’ın tarihi dokusuyla harmanlanmış gastronomisinin artık bir dünya markası olduğunu vurguladı. Başkan Köksal, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan mutfağımız, bu festivalle daha da güçleniyor. Kaymak, lokum, sucuk ve haşhaş gibi tarihten gelen değerlerimizi dünya mutfaklarıyla aynı sofrada buluşturuyoruz. Tüm vatandaşlarımızı ve lezzet tutkunlarını Afyonkarahisar’ın bu büyük sofrasına ve dostluğuna ortak olmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı. Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde kurulacak olan festival alanında üç gün boyunca 175 stant, atölye çalışmaları, paneller ve tadım etkinlikleri düzenlenecek.
Yıldızlar Geçidi: Ünlü Şefler ve Sanatçılar Sahnede
Festival, gastronomi ve eğlenceyi bir araya getirecek zengin bir programa sahip. Mutfak dünyasının tanınmış ismi Şef Mehmet Yalçınkaya başta olmak üzere, Michelin yıldızlı restoranlarda görev yapan ustalar ve MasterChef programıyla tanınan 50’den fazla ünlü şef, düzenlenecek atölye çalışmalarında bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Festival akşamları ise birbirinden değerli sanatçıların konserleriyle renklenecek:
- 19 Eylül Cuma: Şahin Kendirci
- 20 Eylül Cumartesi: Soner Sarıkabadayı
- 21 Eylül Pazar: Cengiz Kurtoğlu
Guinness Rekorlar Kitabı’na Aday Dev Etkinlik
Festivalin en çok ses getirecek etkinliklerinden biri de Guinness Dünya Rekoru denemesi olacak. 19 Eylül Cuma günü saat 11.00’de, 25 metrekarelik dev bir tavada, 1 ton Afyonkarahisar sucuğu ve 15 bin yumurta kullanılarak “Dünyanın En Büyük Sucuklu Yumurtası” pişirilecek. Bu rekor denemesiyle Afyonkarahisar sucuğunun adının tüm dünyaya duyurulması hedefleniyor.
Gelenek ve Yenilik Yarışmalarda Buluşuyor
Festival süresince profesyoneller ve mutfak meraklıları için çeşitli yarışmalar düzenlenecek. “Afyon Culinary Cup” ile profesyonel aşçılar hünerlerini sergilerken, “Butik Pastacılık Yarışması” ile tatlı sanatının en estetik örnekleri ortaya konacak. “Kadınana Yöresel Yemek Yarışması” geleneksel tarifleri gün yüzüne çıkarırken, “Beef Afyon Grill” ise et severlere unutulmaz bir gurme deneyimi sunacak. Tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı festival, ziyaretçilerine dopdolu üç gün vaat ediyor.