Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ev Yapımı Konservede Ölümcül Tehlike: Kasları Felç Edebiliyor

Sonbaharda evlerde yapılan konservelerde yeterli sıcaklık ve hijyen sağlanmadığında ‘clostridium botulinum’ bakterisi nedeniyle botulizm riski oluşuyor. Prof. Dr. Nazan Turhan, doğru hazırlık ve saklama koşullarının hayat kurtardığını belirtti.

Sonbaharda evlerde yapılan konservelerde yeterli sıcaklık ve hijyen sağlanmadığında ‘clostridium

Ev yapımı konservelerde özellikle domates, biber, patlıcan ve turşu gibi ürünlerde yeterli sıcaklık ve sterilizasyon sağlanmadığında ‘clostridium botulinum’ bakterisi üreyebiliyor. Bu bakterinin ürettiği botulinum toksini sinir sistemini etkileyerek kasları felç edebiliyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor.

Konserve Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Turhan, taze sebzelerin topraktan arındırılması, musluk altında iyice yıkanması ve kavanozların steril edilmesinin önemine dikkat çekti. Sebzeler arasında hava kalmamalı ve kavanoz içine ağırlık konularak oksijen teması engellenmeli. Ayrıca bol tuz kullanımı koruyuculuk açısından kritik.

Fermentasyon süreci genellikle 3-5 gün sürüyor. Bu süreçte konserveler serin ve karanlık bir ortamda saklanmalı. Oda sıcaklığında fermantasyon başladıktan sonra kavanozlar 10-15 derece veya buzdolabına alınmalı. 25 derece ve üzeri sıcaklıkta uzun süre bırakılan konservelerde tat bozulur ve botulizm riski artar.

Verified by MonsterInsights