Konuşmasında darbe anayasasının demokrasinin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Erdoğan, “27 Mayıs’ta açılan parantezi 15 Temmuz’da kapattık. O gece sadece demokrasimiz değil, Menderes ve dava arkadaşlarının ruhu da şad oldu” dedi. Yeni anayasanın Türkiye’nin üzerindeki “ölü toprağını atma” fırsatı olacağını belirten Erdoğan, “Demokrasi tarihimize yeni ve sivil bir anayasa eklemek için kararlıyız” ifadelerini kullandı.
Erdoğan ayrıca, bu amaçla dün itibarıyla 10 hukukçunun görevlendirildiğini ve hazırlık çalışmalarının resmen başladığını açıkladı. “Bu hukukçu arkadaşlarımızın yürüttüğü çalışmalarla Türkiye’yi darbe anayasasının gölgesinden kurtaracağız” diye konuştu.
Yeni anayasa sürecinin Türkiye’nin demokratikleşme yolundaki önemli adımlarından biri olacağına dikkat çeken Erdoğan, “Halkımızın talepleri doğrultusunda, özgürlükleri artıran, temel hak ve hürriyetleri güçlendiren bir metin için çalışacağız” dedi.