Esnaf ve perakendecilerin pazar günü zorunlu tatil konusunda mutabakata vardığı haberlerinin ardından, dev zincirleri temsil eden Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’ndan (TAMPF) adeta “muhtıra” gibi bir açıklama geldi. Federasyon, sektör genelinde bir uzlaşı olmadığını vurgulayarak pazar günü kapatma kararına kapıyı sertçe kapattı.
EKONOMİ VE İSTİHDAM TEHLİKEDE!
TAMPF, pazar günü zorunlu kapanmanın sadece marketleri değil, üretimden lojistiğe kadar tüm değer zincirini vuracağını savundu. “Pazar tatili” önerisine karşı çıkan dev perakendeciler, bu kararın tedarik zincirini kıracağı, gıdada zayiatı artıracağı ve en önemlisi fiyat istikrarını bozarak enflasyonist baskı yaratacağı konusunda uyardı. “Halkın alışveriş tercihlerine müdahale ekonomiyi daraltır” diyen federasyon, zorunlu kapanmanın istihdamda da ciddi kayıplara yol açacağının altını çizdi.
“SON SÖZ BAKANLIĞIN!”
Diğer tarafta ise Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve TESK, “Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum” sloganıyla tarihi bir adım attıklarını duyurdu. Avrupa örneğini işaret eden temsilciler, pazar günü marketlerin kapalı olmasının hem küçük esnafı koruyacağını hem de çalışanların sosyal hayatını iyileştireceğini savunuyor. “Nitelikli istihdam ve güçlü aile için bu düzenleme şart” diyen sektör temsilcileri, artık son sözün Ticaret Bakanlığı tarafından söylenmesini bekliyor.
TÜKETİCİ NE YAPACAK?
Bir yanda “çalışan psikolojisi ve sosyal denge” diyen esnaf grubu, diğer yanda “ekonomik verimlilik ve kayıtlı ekonomi” diyen dev zincirler… Sektörün dev isimleri pazar mesaisinin devam etmesi gerektiğini savunurken, yerel perakendeciler ve esnaf odaları pazar gününün tatil ilan edilmesi için bastırıyor. Kamuoyunda büyük merak uyandıran bu “Pazar Tatili” krizinde nihai kararın nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.
