Netanyahu, uzun süredir Filistin devletinin Hamas’ı güçlendireceğini savunuyor. Buna karşın ABD’nin ateşkes teklifine yönelik diplomatik girişimleri devam ederken, İsrail’e esneklik çağrıları yoğunlaşıyor. Hamas ve diğer Filistinli gruplar ise ABD’nin sunduğu teklifi uluslararası bir manda girişimi olarak nitelendirdi ve bu gücün yalnızca BM denetiminde olması gerektiğini belirtti.
BM’de Oylama Beklentisi
Güvenlik Konseyi’nin, Gazze’de uluslararası bir istikrar gücü oluşturulmasını içeren teklifi oylaması bekleniyor. ABD, eleştiriler üzerine tasarıda Filistin’in kendi kaderini tayin hakkını daha güçlü vurgulayan değişiklikler yaptı. Rusya ise Filistin devletini daha açık şekilde destekleyen karşı bir teklif sundu.
Batı Şeria’daki Şiddet Tırmanıyor
Batı Şeria’da yerleşimci saldırıları giderek artıyor. Netanyahu, bu saldırıların küçük bir azınlığın işi olduğunu savunsa da Filistinliler ve insan hakları örgütleri, şiddetin yaygınlaştığını ve hükümetin müdahale etmediğini belirtiyor. Son iki haftada İsrail ateşiyle hayatını kaybeden Filistinli gençlerin sayısı yediye yükseldi. BM verilerine göre yerleşimci saldırıları rekor seviyeye ulaştı.
İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyinde “acil tehdit oluşturduğu” iddia edilen bir kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Güneydeki Han Yunus’ta ise şiddetli yağmur çadır kampları sular altında bıraktı. Yerinden edilen Filistinliler, yaşam koşullarının giderek dayanılmaz hale geldiğini belirtiyor.
