Afyonkarahisar’ın ünlü tatlı ustalarından Baklavacı Süleyman Kayacan, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde tatlı tüketimiyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda vatandaşlara önerilerde bulunan Kayacan, özellikle kaymaksız tatlıların tercih edilmesini önerdi.
Tatlı tüketiminin bayramda oldukça arttığını belirten Kayacan, ağır tatlılar yerine daha hafif ve sindirimi kolay tatlıların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kayacan, “Bayram boyunca misafirlikler, ikramlar derken şeker ve tatlı tüketimi ciddi şekilde artıyor. Ancak özellikle sıcak havalarda ağır tatlılar mideyi yorabilir. Bu yüzden kaymaksız tatlılar daha iyi bir seçenek olacaktır” dedi.
KAYMAKSIZ TATLILAR TERCİH EDİN
Tatlı tüketiminde ölçülü olunması gerektiğini hatırlatan Kayacan, şu önerilerde bulundu: “Baklava ve şerbetli tatlılar tüketilecekse kaymaksız ve daha az şekerli olanlar tercih edilmelidir. Tatlının yanında mutlaka su tüketilmeli, aşırı şeker yüklenmesini önlemek için kaliteli tatlılar tercih edilmeli. Az ve öz yenilmelidir. Tatlı porsiyonları küçük tutulmalı, aşırıya kaçılmamalıdır. Bayramda kaymaksız fıstıklı veya cevizli baklava tercih edilebilir.”
GLİKOZA DİKKAT…
Kaliteli ve lezzetli bir baklava için mutlaka kaliteli ürünlerin kullanılması gerektiğinin altını çizen Kayacan, “Ürünün lezzeti kullanılan malzeme ile çok orantılı. Görüyoruz bizim bile hayrete düştüğümüz fiyatlara satılan baklavalar var. O baklavaların o fiyata kaliteli ürünlerle elde edilmesi mümkün değil. Vatandaş ucuz diye sağlığını tehdit edecek ürünlerden uzak durmalı. Kaliteli ürünleri tüketerek damak tadını korumalıdır. Birçok platformda bezelyeden, ıspanaktan nasıl Antep fıstığı görünümlü iç elde edilebileceğini görüyoruz. Şeker pancarından elde edilecek şerbet kullanılmalı. Glikoz türü tatlandırıcıların kullanıldığı tatlılar sağlığımızı tehdit ediyor. Ağzımızın tadını bozuyor” diye uyarılarda bulundu. Bayram sofralarının tatlılarla taçlandığını belirten Kayacan, herkese şeker tadında, sağlıklı ve mutlu bir bayram diledi. >>>Mustafa BAYER