Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aliyev’den Washington’da tarihi mesaj: ‘Kanlı savaş sayfasını kapatıyoruz’

Washington’da bir araya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde tarihi bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Aliyev, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “anlaşmazlık ve kanlı savaş sayfasını kapattıklarını” belirterek, Güney Kafkasya’da yeni bir barış döneminin başladığını ve ABD ile stratejik iş birliğinin derinleşeceğini vurguladı.

Washington'da bir araya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan

Washington’da Tarihi Zirve: Azerbaycan ve Ermenistan Arasında Yeni Bir Dönem Başlıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışın tesisi yolunda tarihi bir adıma ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Başkanı Donald Trump’ın arabuluculuğunda gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Aliyev, toplantıda yaptığı konuşmada, Güney Kafkasya için yeni bir dönemin kapılarının aralandığını ifade etti.

“Barışın Temelini Atıyoruz”

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, otuz yılı aşkın bir süredir devam eden ve büyük kayıplara yol açan anlaşmazlığın sona erdiğini belirtti. Başkan Trump ve heyetinin çabaları olmadan müzakerelerin bu noktaya gelemeyeceğinin altını çizen Aliyev, “Bugün gerçekten tarihi bir gündür. Güney Kafkasya’da barışın temelini atıyoruz. Biz artık anlaşmazlık ve kanlı savaş sayfasını kapatıyoruz,” ifadelerini kullandı. Aliyev, bundan sonraki süreçte hem Azerbaycan’ın hem de Ermenistan’ın bu barışı korumak ve halklar arasında kalıcı huzuru sağlamak için çalışacağını dile getirdi.

ABD ile Stratejik İş Birliği Derinleşiyor

Görüşmenin, Azerbaycan-ABD ilişkilerinde de bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasında stratejik iş birliği yolunda önemli adımlar atıldığını açıkladı. Önümüzdeki birkaç ay içinde hazırlanacak olan “Strateji İş Birliği Beyannamesi”nin Azerbaycan için tarihi bir başarı olduğunu belirten Aliyev, “Bu strateji iş birliği; karşılıklı ticaret, enerji, ulaşım, yapay zeka, savunma ve terörle mücadele gibi birçok alanda büyük fırsatlar sunmaktadır,” dedi. Bu iş birliğinin, ülkenin kalkınması ve geleceğe yönelik fırsatlar oluşturulması açısından büyük önem taşıdığını ekledi.

33 Yıllık Ambargo Sona Erdi

Cumhurbaşkanı Aliyev, konuşmasında Başkan Trump’a, Azerbaycan’a 1992 yılından bu yana uygulanan ve 33 yıldır yürürlükte olan ambargoları kaldırmasından ötürü özel bir teşekkür etti. Bu adımın tarihi önemine dikkat çeken Aliyev, “Bugünü biz her zaman hatırlayacağız,” diyerek karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Verified by MonsterInsights