Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Kaymağımız Avrupa Birliği’nde Tescilleniyor

Afyonkarahisar’ın asırlık lezzeti Afyon Kaymağı, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescil sürecinde kritik bir eşiği daha geçti. 2009 yılından bu yana Türkiye’de menşe adıyla koruma altında bulunan ürün, 1 Nisan 2024’te PDO-TR-03224 numarasıyla yapılan başvurunun olumlu değerlendirilmesi sonucunda, 10 Aralık 2025 tarihinde AB Resmî Gazetesi’nde ilan edilerek uluslararası tescil yolunda resmi sürece girdi.

Afyonkarahisar’ın asırlık lezzeti Afyon Kaymağı, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret

Afyon Kaymağı, Avrupa Birliği tescil sürecinde önemli bir aşamayı daha başarıyla tamamladı. 01.04.2024 tarihinde PDO-TR-03224 numarasıyla yapılan başvuru, Avrupa Komisyonu tarafından gerçekleştirilen teknik incelemeleri başarıyla geçerek, 10.12.2025 tarihi itibarıyla C/2025/6665 sayılı AB Resmî Gazetesi’nde resmen ilan edildi. Avrupa Komisyonu’nun teknik incelemeleri geride bırakmasının ardından ürün artık üç aylık itiraz süresine geçmiş durumda. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte Afyon Kaymağı, Türkiye sınırlarının ötesinde de koruma altına alınarak Avrupa çapında tanınan bir coğrafi işaretli ürün statüsü kazanacak.

Hepimizi Gururlandırdı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, yaptıkları titiz çalışmanın karşılık bulmasından duydukları gururu dile getirdi. Serteser, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Coğrafi işaretler, üreticiyi ve tüketiciyi koruyan kritik bir mekanizmadır. Afyon Kaymağı’nın Avrupa Birliği’nde tescili için kapsamlı bir dosya hazırladık. Bugün Resmî Gazete’de yayımlanmış olması hepimizi gururlandırdı. Üç aylık ilan sürecinin tamamlanmasının ardından Afyon Kaymağımız artık yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası ölçekte de tescilli bir değer olacaktır.”

Başkan Serteser’den Teşekkür

Başkan Serteser ayrıca sürece katkıda bulunan Dünya Odalar Federasyonu’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na, ilgili kurum ve kuruluşlara, üreticilere, ATSO personeline ve coğrafi işaret danışmanı Huriye Özener’e teşekkür etti.

Verified by MonsterInsights