Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4 kişiye mezar olmuştu: Binanın yıkılma nedenş belli oldu

Gebze Mevlana Mahallesi’nde 29 Ekim’de çöken 7 katlı Arslan Apartmanı’nda 4 kişinin hayatını kaybettiği faciada, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak inceleme yaptı. Uzman, zemin hareketleri ve yapısal kusurların binanın yıkılmasına yol açtığını belirtti.

Gebze Mevlana Mahallesi'nde 29 Ekim'de çöken 7 katlı Arslan Apartmanı'nda

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, Mevlana Mahallesi Issıkgöl Caddesi’nde 29 Ekim’de çöken ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği binanın enkazında detaylı incelemelerde bulundu. Enkaz altında kalan 5 kişilik Bilir ailesinden Dilara Bilir (18) sağ kurtulurken, baba Levent (44), anne Emine ile çocukları Muhammed Emir (12) ve Hayrunisa Bilir (14) hayatını kaybetmişti. Bölgedeki mühürlenen 16 bina da risk altında olup, uzman ekipler tarafından inceleniyor.

Zemin Hareketi ve Yapısal Etkiler

Prof. Dr. Koçak, binanın yıkılma nedenlerini basın mensuplarına değerlendirirken, iki ana etkeni vurguladı. “Yıkılan binanın ana sebeplerinden bir tanesi zemin hareketi. Zeminde bir takım çökmeler meydana geldi ve yapı oturmaya başladı. En köşedeki eczanenin yanındaki kolonda oturmalar başladı. Yapı o yükü taşıyamadığı için gittikçe oturmalar hızlandı. Oturmalar devam etti, bina da ağır ve yüksek katlı. Aslında 7 katlı bir bina ama dar olduğu için yüksek katlı dedim, ağırlığından dolayı da bina çökmeye uğradı” dedi.

Uzman, zemin oturmalarının metro geçişi, su hareketleri veya Sındırgı depreminin etkileri gibi birden fazla faktörden kaynaklanabileceğini ifade etti. Jeofizik ve jeolog ekiplerin zemindeki boşluklar, hareketler ve yapı analizlerini sürdürdüğünü belirten Koçak, “Bütün sokaklar taranıyor şu anda yer bilimleri açısından. Zeminin hareketi nedir, zeminin yapısı nedir diye bakılıyor. Bunların hepsi bir araya getirildikten sonra üst yapıların da durumu inceleniyor. Altyapıyla üstyapı bir araya getirilip kontrol edilecek” diye konuştu.

Tasarımsal Hatalar ve Hesap Eksiklikleri

Koçak, binanın yapısal özelliklerine de değinerek tasarımsal kusurlara dikkat çekti. “Binanın tasarımında bazı kusurlar var. Binanın dar ve uzun olması, yatay hareket yaparak yıkılması. Bir de o düzensizlik var, yani eczanenin üst katı yüksekliği az olan, kolonları da kısa olan bir asma kat. Biz bu hesaplarda asma katı, daha doğrusu kat yüksekliği az olan durumları da dikkate alırız. Dolayısıyla biz bütün bu hesapları yapacağız, hesaplar sonucunda bilirkişi arkadaşlar da yorumlarını yapacaklar ve böylece yıkımın gerçek sebebi ortaya konulacak ama binada maalesef tasarımsal hata da gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Enkaz Kaldırma ve Gelecek Adımlar

Bilirkişi incelemelerinin tamamlanması nedeniyle enkaz kaldırma çalışmalarının başladığını kaydeden Prof. Dr. Koçak, “Şu anda yıkılan binadan bütün bilirkişi incelemeleri yapıldığı için binanın enkazı ortadan kaldırılıyor. Sonradan zeminsel duruma bakılacak. Böylece hem binanın yıkım nedeni hem de diğer binaların ve mahallenin ne olacağı ve zemin durumlarının ne olduğuna karar verilecek” dedi. Kontrollerin ardından hem yıkım şekli hem de mühürlenen binaların akıbeti netleşecek.

 

Verified by MonsterInsights