Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

102 yıllık gelenek yaşatılıyor

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesiyle Türkiye’ye göç eden Selanik göçmenlerinin 1923 yılından bu yana aralıksız sürdürdüğü “Türbe Dede Pilav Günü”, 102. yılında coşkuyla kutlandı. Mahmutbey Selanikliler Derneği tarafından düzenlenen etkinlik, yaklaşık 15 bin ilçe sakininin katılımıyla gerçekleşti ve bu kapsamda 2 ton pilav dağıtıldı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesiyle Türkiye'ye göç eden Selanik

İstanbul Valisi Davut Gül, Bağcılar Belediye Başkanı Yasin Yıldız ve AK Parti İl Başkanı Abdullah Özdemir gibi önemli isimlerin katıldığı program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Vali Gül ve Başkan Yıldız, kazan başına geçerek vatandaşlara kavurma ve pilav dağıtımına yardım etti.

Vali Gül: “Gördüğümüz En İçten Kalabalıklardan Bir Tanesi”

Etkinliğe katılımın yoğunluğundan duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Valisi Davut Gül, “İyi ki gelmişiz. Herhalde Bağcılar’da gördüğümüz en böyle içten, samimi kalabalıklardan bir tanesi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rabbim birliğinizi, bütünlüğünüzü, kardeşliğinizi daim eylesin,” dedi.

Başkan Yıldız: “Güçlü Toplumlar Geçmişiyle Var Olurlar”

Bağcılar Belediye Başkanı Yasin Yıldız ise bu geleneğin toplumsal güce katkısını vurguladı: “Bizi güçlü kılan, toplumumuzu, kültürümüzü güçlü kılan, kültürümüze ve geleneğimize sahip çıkmamızdır. Önemli olan gelecek nesillerin de bu kültürümüzü yaşatmalarını sağlamaktır. Çünkü güçlü toplumlar geçmişiyle var olurlar ve geleceğe daha aydınlık bakarlar.”

Yıldız, konuşmasının sonunda, bu toprakları vatan kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle yâd etti.

Mahmutbey Selanikliler Derneği Başkanı Mümin Gürsu da Cumhuriyetin kurucularına şükranlarını ileterek, derneğin bu mirası yaşatma kararlılığını ifade etti.

102 Yıllık Mucize: Kıtlık Döneminden Bugüne

Ailesinin Yunanistan’dan getirdiği geleneği anlatan Nazmiye Temur, Pilav Günü’nün ilk yıllarda kıtlık ve yokluk dönemlerinde başladığını, dedenin vasiyeti üzerine zor şartlarda ne bulunursa pişirilip dağıtıldığını söyledi. Temur, “O günden bugüne kadar da gelmesi gerçekten 102 sene mucize. Dede demek ki çok muhterem bir zatmış ki onun yüzü suyu hürmetine Allah böyle bolluğu bereketi veriyor,” sözleriyle inançlarını dile getirdi.

Fotoğraf: İstanbul, (DHA)
Verified by MonsterInsights