Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kış hazırlıkları başladı: Konserve yaparken bunlara dikkat! Uzmandan altın değerinde tavsiyeler

Kış aylarına yaklaşırken mutfaklarda konserve hazırlığı başladı. Peki konserveleri hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, püf noktaları neler? Uzmanına sorduk.

Kış aylarına yaklaşırken mutfaklarda konserve hazırlığı başladı. Peki konserveleri hazırlarken

 

 

Yaz mevsiminin yavaş yavaş yerini sonbahara bırakmasıyla birlikte mutfaklarda kış hazırlıkları da hız kazandı. Özellikle domates, biber, patlıcan ve çeşitli sebzelerden yapılan konserveler, kış sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Ancak konserve yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar var. Aksi halde sağlık açısından ciddi riskler oluşabiliyor.

“ÇÜRÜKLERİ AYIKLAMALI, TAZELERİ TERCİH ETMELİYİZ”

Gazete 3’e özel açıklamalarda bulunan Diyetisyen Aynur Kazak, konserve hazırlığında dikkat edilmesi gereken noktaları ve işin püf noktalarını paylaştı. Doğru bilinen yanlışlara değinen Diyetisyen Aynur Kazak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Raflarda, marketlerde cam kavanozları, kapakları, konservelik ürünleri görmeye başladık. Peki konservenin amacı nedir? Yaz mevsiminde sahip olduğumuz taze sebze meyveleri kış mevsiminde tüketebilmek için güvenli depolama yöntemidir. Peki konserve hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz? Mutlaka taze ve olgunlaşmış olanları tercih etmeli çürüklerini ayıklamalıyız.”

“ÜRÜNLERİMİZİ İYİCE YIKADIĞIMIZDAN EMİN OLMALIYIZ”

Hijyen konusunun da çok önemli olduğunu belirten Aynur Kazak, “İkinci olarak dikkat etmemiz gereken husussa hijyen konusu. Mutlaka ürünlerimizi mikroorganizmalardan arındırmak için iyice yıkadığımızdan emin olmalıyız. Kavanoz ve kapakları deterjanlamadan akan suda yıkadıktan sonra ortalama 15 dakika bir tencerede kaynatmalıyız ve kuruduğundan emin olmalıyız. Kapakta gözle görülemeyen çizikler olabilir ve ürünün kapağa sıcak şekilde temas etmesi çeşitli sağlığı tehdit eden mikroorganizmaların çoğalmasına ve konservelerin bozulmasına zemin hazırlayabilir. Evet cam kavanoz güvenlidir ve ters çevrilmesine gerek yoktur. Konserveler açıldığı gün ya da birkaç gün içerisinde tüketilmediğinde clostridium botulinum bakterisi üreyebilmektedir. Bu bakteri gıda zehirlenmelerine neden olmakta ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açtığı da bilinmekte. Konservelerde fazlaca üreyebilen bu bakteri kendini konserve kapaklarında oluşturduğu bombeleşmeyle belli eder. Eğer konservenizin kapaklarda bombeleşme varsa asla tüketmemelisiniz” diye konuştu.  >>>Şahan KARTAL 

 

Verified by MonsterInsights