Genellikle mutluluk hormonu salgılatıyor diye tüketilen acı biberin, aşırıya kaçıldığında sinirlilik hali ve kaygı bozukluğuna (anksiyete) yol açabileceği ortaya çıktı. Uzmanlar, acı biberin içindeki ‘kapsaisin’ maddesinin vücutta bir “stres alarmı” kurabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.
MUTLULUK HORMONU YERİNİ STRESE BIRAKIYOR
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, acı biberin vücuttaki çift taraflı etkisine dikkat çekti. Normal şartlarda acı tüketildiğinde beynin bu yakıcı hissi dindirmek için dopamin ve endorfin (mutluluk hormonları) salgıladığını belirten Manavoğlu, doz aşımında mekanizmanın çöktüğünü ifade etti:
“Eğer acı biberi aşırı miktarda tüketirseniz, midedeki reseptörler bu yoğun acıya karşılık stres mekanizmasını sürekli açık tutar. Bu durum vücutta ‘savaş ya da kaç’ tepkisi yaratarak kişide gerginlik ve anksiyeteye neden olabilir.”
ACI BİBER TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NEDİR?
Acı biber her ne kadar bir vitamin deposu ve metabolizma hızlandırıcı olsa da, psikolojik sağlığınızı korumak için şu ince çizgiye dikkat etmelisiniz:
-
Denge Şart: Kararında tüketilen acı bağışıklığı güçlendirirken, aşırısı mide reseptörleri üzerinden sinir sistemini yoruyor.
-
Stres Tetikleyici: Sürekli ve yüksek miktarda acı tüketimi, vücudun kendini tehdit altında hissetmesine ve kaygı düzeyinin yükselmesine neden olabiliyor.
-
Bağımlılık Etkisi: Pazar ve manavlarda “acı bağımlısı” olarak bilinen kitleye değinen uzmanlar, bu kişilerin ruhsal durumlarını gözlemlemeleri gerektiğini vurguluyor.

