Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini belirten Dyt. Ciğerli, karbonhidratların da ikiye ayrıldığını; basit ve kompleks kaynakların dikkatle seçilmesi gerektiğini vurguladı. “Hayat kalitemizi artırmak için, karbonhidrat kaynaklarını doğru seçmek büyük önem taşıyor” dedi.
Özellikle hazır ve paketli gıdalara olan ilginin artmasıyla birlikte, vücuda alınan rafine şeker miktarının da yükseldiğini ifade eden Ciğerli, bu durumun bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtti. “Kek, pasta, şekerleme, meşrubat, beyaz ekmek gibi basit şeker içeren gıdaları sık tüketen kişilerde, bağışıklık hücrelerinin (akyuvarlar) kullandığı C vitamini miktarı %50 oranında azalabiliyor. Bu da savunma sistemimizi zayıflatıyor” dedi.

Rafine ve işlenmiş şeker tüketiminin kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, “Günlük yapılan aktivelere devam edebilmek için kişilerin aldığı enerjinin bir kısmının karbonhidratlardan gelmesi gerektiği bilinmektedir. Fakat karbonhidrat kaynaklarının da basit ve kompleks karbonhidrat kaynakları olarak ayrılması ve en doğru seçimin, kişinin kendisinin seçerek hayat kalitesini yükseltmesi adına büyük önem taşımaktadır” dedi.
Tatlı Krizine Doğal Çözüm: Meyve ve Pekmez
Akyuvar hücrelerinin, vücuda giren virüs ve bakterileri etkisiz hale getirebilmesi için yeterli C vitaminine ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Dyt. Ciğerli, kan şekerinin yükselmesi durumunda bu hücrelerin etkinliğinin düştüğünü söyledi: “Şeker seviyesi arttığında, bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere karşı verdiği tepki %25 oranında azalabiliyor.”
Tatlı ihtiyacı hissedildiğinde doğal kaynaklara yönelmenin daha sağlıklı olacağını vurgulayan Ciğerli, “Taze meyveler, kuru meyveler, bal, pekmez, kompostolar gibi doğal tatlandırıcılar tercih edilmeli. Basit şeker içeren gıdalardan ise mümkün olduğunca uzak durulmalı” dedi.
Son olarak, basit şekerlerin doğrudan kana karışarak kan şekerini hızla yükselttiğine dikkat çeken Diyetisyen Veysel Ciğerli, “Bu ani yükseliş, bağışıklık sisteminde görevli reseptörlerin hassasiyetini düşürür. Bu da vücudu bakteri ve virüslere karşı daha savunmasız hale getirir. Bu yüzden şeker tüketiminde dikkatli olunmalı” ifadelerini kullandı.