Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fazla şeker tüketenler bu haberi mutlaka okusun!

Rafine ve işlenmiş şekerin aşırı tüketilmesi, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Rafine ve işlenmiş şekerin aşırı tüketilmesi, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz

Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin bir kısmının karbonhidratlardan karşılanması gerektiğini belirten Dyt. Ciğerli, karbonhidratların da ikiye ayrıldığını; basit ve kompleks kaynakların dikkatle seçilmesi gerektiğini vurguladı. “Hayat kalitemizi artırmak için, karbonhidrat kaynaklarını doğru seçmek büyük önem taşıyor” dedi.

Özellikle hazır ve paketli gıdalara olan ilginin artmasıyla birlikte, vücuda alınan rafine şeker miktarının da yükseldiğini ifade eden Ciğerli, bu durumun bağışıklık sistemi üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtti. “Kek, pasta, şekerleme, meşrubat, beyaz ekmek gibi basit şeker içeren gıdaları sık tüketen kişilerde, bağışıklık hücrelerinin (akyuvarlar) kullandığı C vitamini miktarı %50 oranında azalabiliyor. Bu da savunma sistemimizi zayıflatıyor” dedi.

RAFİNE VE İŞLENMİŞ ŞEKER TÜKETİMİNİN KISITLANMASI GEREKTİĞİNİ VURGULAYAN MEDİCANA BURSA HASTANESİ BESLENME VE DİYET UZMANI VEYSEL CİĞERLİ, “GÜNLÜK YAPILAN AKTİVELERE DEVAM EDEBİLMEK İÇİN KİŞİLERİN ALDIĞI ENERJİNİN BİR KISMININ KARBONHİDRATLARDAN GELMESİ GEREKTİĞİ BİLİNMEKTEDİR. FAKAT KARBONHİDRAT KAYNAKLARININ DA BASİT VE KOMPLEKS KARBONHİDRAT KAYNAKLARI OLARAK AYRILMASI VE EN DOĞRU SEÇİMİN, KİŞİNİN KENDİSİNİN SEÇEREK HAYAT KALİTESİNİ YÜKSELTMESİ ADINA BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR” DEDİ. (İHA/BURSA-İHA)
Rafine ve işlenmiş şeker tüketiminin kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, “Günlük yapılan aktivelere devam edebilmek için kişilerin aldığı enerjinin bir kısmının karbonhidratlardan gelmesi gerektiği bilinmektedir. Fakat karbonhidrat kaynaklarının da basit ve kompleks karbonhidrat kaynakları olarak ayrılması ve en doğru seçimin, kişinin kendisinin seçerek hayat kalitesini yükseltmesi adına büyük önem taşımaktadır” dedi.

Tatlı Krizine Doğal Çözüm: Meyve ve Pekmez

Akyuvar hücrelerinin, vücuda giren virüs ve bakterileri etkisiz hale getirebilmesi için yeterli C vitaminine ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Dyt. Ciğerli, kan şekerinin yükselmesi durumunda bu hücrelerin etkinliğinin düştüğünü söyledi: “Şeker seviyesi arttığında, bağışıklık sisteminin virüs ve bakterilere karşı verdiği tepki %25 oranında azalabiliyor.”

Tatlı ihtiyacı hissedildiğinde doğal kaynaklara yönelmenin daha sağlıklı olacağını vurgulayan Ciğerli, “Taze meyveler, kuru meyveler, bal, pekmez, kompostolar gibi doğal tatlandırıcılar tercih edilmeli. Basit şeker içeren gıdalardan ise mümkün olduğunca uzak durulmalı” dedi.

Son olarak, basit şekerlerin doğrudan kana karışarak kan şekerini hızla yükselttiğine dikkat çeken Diyetisyen Veysel Ciğerli, “Bu ani yükseliş, bağışıklık sisteminde görevli reseptörlerin hassasiyetini düşürür. Bu da vücudu bakteri ve virüslere karşı daha savunmasız hale getirir. Bu yüzden şeker tüketiminde dikkatli olunmalı” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights