Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Safran Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir”

“Safran Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında incelemede bulundu. Vali Yiğitbaşı, “Safran Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir” dedi. AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, AFSÜ’nün Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında ilk ekimi geçen yıl yapılan ve olumlu sonuç alınınca yetiştirilmeye devam edilen safran ve tıbbi amaçlı yetiştirilen diğer bitki türleri hakkında Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’nı bilgilendirdi. AFSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Aslan, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Sarıkürkcü, Atatürk SHMYO Müdürü Doç. Dr. Pakize Özyürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, Atatürk SHMYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Sedef Özliman, Dr. Öğr. Üyesi Amir Soltanbeigi ve ilgili kurum amirlerinin hazır bulunduğu incelemede Prof. Dr. Okumuş, toptan kilogram fiyatı yaklaşık 5000 dolar; ambalajlı gram fiyatı ise 20-30 dolar aralığındaki dünyanın en pahalı baharatı safranın, yaklaşık 20 cm boyunda çok yıllık bir tıbbi, aromatik baharat bitkisi olduğunu söyledi.   “KENDİ AĞIRLIĞININ 100 BİN KATI RENK VE AROMA KAYNAĞI İÇERİYOR” Türkiye’nin yanı sıra İran, Afganistan ve İspanya dâhil birçok coğrafyada yetiştirilen safranın üç parçalı tepeciklerinin, kendi ağırlığının 100 bin katı renk ve aroma kaynağı içerdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, soğanla çoğaltılması mümkün safranın, besin ve su açısından çok az isteği olan bir bitki olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Okumuş, “İlimizde bir ilk olarak 2022 yılında, safran soğanları uzman akademisyenlerimiz tarafından uyum ve deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilmek üzere AFSÜ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Sahasında toprakla buluşturulmuş ve ümit verici sonuçlar elde edilmiştir. Deneme ekimini yaptığımız safranlarımızın ikinci yılında gösterdiği gelişim ve verim, safranın ilimizde yetiştirilebileceğinin ve alternatif bir tarım ürünü olacağının tescili olmuştur” dedi.   “SAFRANIN BÖLGE TARIMINA KAZANDIRILMASI YARARLI BİR ADIM OLACAKTIR” Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da AFSÜ’de tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek iklim değişikliği göz önünde bulundurulduğunda, su kullanımının az olduğu safranın verimliliğinin ve kalitesinin Afyonkarahisar koşullarındaki durumunun incelenmesinin önemine dikkat çekti. “Safran, Afyonkarahisar tarımı için güzel bir alternatif olabilir.” diyen Vali Yiğitbaşı, safranın bölge tarımına kazandırılmasının ve böylece üreticiler için alternatif ürün portföyü oluşturulmasının, çiftçinin ekonomik değeri yüksek bitkilerin üretimine geçerek Afyonkarahisar ekonomisine katkı sağlanması bakımından da son derece yararlı bir adım olacağını dile getirdi.>>>Yurdanur Mergen
Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul