Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk mutfağının geleneksel lezzeti “lahmacun”, AB tesciline bir adım daha yakın

Gaziantep’in dünyaca ünlü lezzeti “Antep Lahmacunu”nun Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaretle tescillenmesi için başlatılan süreçte son aşamaya gelindi. AB Komisyonu’nun başvuruyu onaylamasıyla başlayan üç aylık itiraz sürecinin sonunda tescilin kesinleşmesi bekleniyor. Bu gelişme, ürünün uluslararası alanda korunmasını sağlarken, bölgenin gastronomi turizmine de önemli katkılar sunacak.

Gaziantep'in dünyaca ünlü lezzeti "Antep Lahmacunu"nun Avrupa Birliği (AB) tarafından

Türk mutfağının ve gastronomi şehri Gaziantep’in en bilinen lezzetlerinden biri olan “Antep Lahmacunu”nun, Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret alarak tescillenmesi yönündeki kritik süreç resmen başladı. Bu önemli adım, ürünün uluslararası tanınırlığını ve itibarını pekiştirecek niteliktedir.

TÜRKİYE’NİN AB TESCİLLİ ÜRÜNLERİ ARASINA KATILACAK OLMASININ GURURUNU YAŞADIKLARINI BELİRTEN ŞEF ŞAKİR ÖZDEK (İBRAHİM KOÇYİĞİT/GAZİANTEP-İHA)
Gastronomi şehri Gaziantep’in önemli lezzetlerinden olan ‘Antep Lahmacunu’nun Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmesi için geri sayım başladı.

Tescil Sürecinde Son Aşamaya Girildi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından 2017 yılında yapılan girişimler neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından ulusal coğrafi işaret tescili alınan “Antep Lahmacunu”, şimdi de Avrupa sofralarında resmi bir kimlik kazanmaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurunun kabul edilmesiyle birlikte, ürün için üç aylık resmi bir itiraz süreci başlatıldı. Bu sürenin sonunda herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda, “Antep Lahmacunu” AB tarafından resmen tescil edilmiş olacak.

Gaziantep’in Beşinci Tescilli Ürünü Olacak

“Antep Lahmacunu”, tescil işleminin tamamlanması halinde, kentin AB’den tescil alan beşinci değeri olacak. Daha önce Antep Baklavası, Araban Sarımsağı, Gaziantep Menengiç Kahvesi ve Antep Fıstık Ezmesi de AB coğrafi işaret tescili alarak uluslararası koruma altına alınmıştı. Bu tescil, yerel üreticilerin haklarının korunması ve kentin gastronomi turizmi potansiyelinin artırılması açısından büyük bir önem arz etmektedir.

2017 YILINDA TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNDAN (TÜKPATENT) COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALINAN ‘ANTEP LAHMACUNU’NUN AB’DE TESCİL EDİLMESİ DURUMUNDA BÜYÜK MUTLULUK YAŞAYACAKLARINI İFADE EDEN MEHMET BEYAZKURT (İBRAHİM KOÇYİĞİT/GAZİANTEP-İHA)
Gastronomi şehri Gaziantep’in önemli lezzetlerinden olan ‘Antep Lahmacunu’nun Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret alarak tescillenmesi için geri sayım başladı.

Gastronomi Dünyasından Olumlu Tepkiler

Sektör temsilcileri, tescil haberini memnuniyetle karşıladı. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Şef Şakir Özdek, lahmacunun Gaziantep mutfak kültüründeki derin köklerine dikkat çekti. Lahmacunun mevsime göre farklı iç harçlarla (kışın soğanlı, yazın sarımsaklı) hazırlandığını ve yöreye özgü nar pekmezi ile İslahiye biberi gibi özel malzemeler içerdiğini belirtti. Şef Özdek, bu tescilin ardından kentin diğer 107 coğrafi işaretli ürün ve yemeği için de benzer çalışmalar yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bir diğer işletmeci olan Mehmet Beyazkurt ise, “Antep Lahmacunu”nun AB tarafından tescillenecek olmasının kent adına bir gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak, bu süreçte emeği geçen tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights