Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Hayvancılık AKÜ’nün öncelikli alanlarından”

“Hayvancılık AKÜ’nün öncelikli alanlarından”
AKÜ tarafından düzenlenen Çarşamba Sabah toplantısında konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, hayvancılığın Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin öncelikli alanlarından biri olduğunu belirtti.   Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından (AKÜ) üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarında iki hafta önce değerlendirilen “Afyonkarahisar’da Hayvansal Üretim, İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Vizyonu” konusu ile devam edildi. Prof. Dr. Mustafa Tekerli’nin Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliğini tanıtan kısa film gösteriminin ardından toplantıda “Afyonkarahisar için hayvancılık konusunda ne yapabiliriz” sorusuna yanıt arandı.  Tekerli, “Üniversite ve özel sektör temsilcilerimiz burada. Afyonkarahisar hayvancılık konusunda belirli bir düzeye de erişmiş durumda. Var olan sorunlar çözülür ama birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmesi ve bir program oluşturulması gerekiyor. Sorunların çözümü sürdürülebilir bir kalkınma ve çözümler için gerekli” dedi. Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Parlak, hayvancılık politikalarıyla ilgili bilgi verdiği konuşmasında hayvancılık işletmelerinin açılışına dair kurallardan bahsetti. Parlak konuşmasında, “Bakanlığımız ‘tarımsal üretim planlaması’ adı altında yeni bir uygulama başlattı. Bununla ilgili olarak hayvancılık işletmeleri de bu planlamanın içinde yer alıyor. Hayvancılık işletmeleri kırmızı et, beyaz et ve balıkçılık olmak üzere üçe ayrılıyor. Burada konunun bizi ilgilendiren tarafı ise kırmızı et. Bazı bölgelerde su varlığı kaynaklı yeni işletmelerin açılmasında düzenlemeler söz konusu olacak ki Afyonkarahisar bu kapsamda değil. Bununla ilgili olarak ilk planlamamızı yaptık ve ihtiyaçlarımızı belirledik” diye konuştu.   “ARTAN MALİYETLER SEBEBİYLE ÇİFTÇİ BESİCİLİK YAPMIYOR” Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak ise Afyonkarahisar’ın sucuk başta olmak üzere et üretiminde Türkiye genelinde görünürlüğünün yüksek olduğuna dikkat çekti. Tabak, üretimin düşmesi ile ilgili çiftçilerin maliyetlerin artışı sebebiyle besicilik yapmayı bırakmaya başladığını ifade ederek şunları söyledi: “Geçmişte Afyonkarahisar’ın üretim potansiyeli çok daha yüksekti. Geçmişe doğru verileri incelediğimizde ilimizde yapılan hayvancılıkta düşüş olduğunu görmek mümkün. Süt üretiminde yükseliş olsa da et üretiminde düşüş var. Burada çok acil önlemler almamız lazım. Bizim çiftçimiz artık besicilik yapmayı bırakıyor. Bunun da sebepleri arasında örneğin maliyetlerin yükselmesi var, çoban bulamamak var. Buna karşın ette, bu sene hariç bizim istediğimiz manada reel kar getirecek fiyatlandırma olmadı” şeklinde konuştu. Tabak hayvancılık ile ilgili konuşurken tarım konusunun da konuşulması gerektiğinin altını çizdi. Tabak, “Sadece hayvancılık konuşmayalım. Hayvancılığı tarım besleyecek. Tarım olmazsa hayvancılık da yapmak mümkün olmaz. Tarımın da problemleri var. Afyonkarahisar’ın tarımını da konuşmak önemli. Tarımın sıkıntılarını bilmemiz lazım.”   “MANDA KAYMAĞI DEĞERİNDE SATILMIYOR” Afyonkarahisar Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ömer Kelem ise küçük işletmelerde yaşanan sorunlara değindiği konuşmasında ürünlerin gerçek değerlerini bulmadığını anlattı. Hayvancılık yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunduklarını belirtti. Kelem, ekilebilir alanlarının olmasının, hayvancılık yapacak işletmelere  avantaj sağlayacağını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Küçük işletmelerde ürünlerimiz gerçek değerinde gitmiyor. Mesela manda kaymağı değerinde satılmıyor. Yetiştiricilerimizin sorunları arasında hayvan varlığını çoğaltamamak var. İnsan kaynağı olarak da genç neslin işletmelerde tutulması gerekiyor. Büyük işletmelerde insan kaynağını iyi yönetmek önemli. Küçük işletmelerde de ailelerin genç üyelerinin işletmelerde tutulmalarını sağlamalıyız. İşletmelere destek verilmeli. Tarımsal alan da hayvancılıkta önemli. Ekilebilir alan olması lazım. 50 tane mandası olan birinin en az 40-50 dönüm yeri olmalı.”   “HAYVANCILIKTA YAŞANAN SIKINTILAR YILLARIN BİRİKİMİ” Yonca Yem Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter ise hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların yılların birikimi olduğuna dikkat çekti. Hayvancılığın gelişmesinde karşılaşılan sorunların her sene katlanarak günümüzdeki haline geldiğini ifade eden Yurter, “Hayvan sayısı gerçekten dramatik bir şekilde düşmüştür. Gerçek rakamlardan uzak bir şekilde bir hayvan varlığına sahibiz. Bunu hiç kimse inkar edemez. Üretici de, tüketici de zarar ediyor. Etin fiyatının yüksek olmasından dolayı, kişi başına düşen et miktarı geçmiştekinden daha az” dedi.   “İNSAN KAYNAKLARIMIZI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ” Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten ise ATSO olarak bir ilin sosyo-ekonomik haritasını çıkarmaya dikkat ettiklerini ve bir bölgede nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağını belirlemenin önemli olduğunu anlattı. Çelikten şunları ifade etti: “Afyonkarahisar, Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının hemen hemen yüzde 2’sine üretim yapabilecek kabiliyet ve karakterde. Ancak yalnızca yüzde 1 veya 2’sini üretebiliyoruz. Burada eksikliklerimizin neler olduğuna bakmamız lazım. Köy nüfusu 1980’den önceki yıllarda çok yüksek ki Türkiye genelinde bu oran yüzde 67 civarında. Şu an baktığımızda ise Türkiye genelinde büyük şehirleri de düşerek hesaplarsak yüzde 10’nun altında. Sosyo ekonomik açıdan üreten kesim artık köylerde değil.  Afyonkarahisar da bu değişimden nasibini aldı. Afyonkarahisar senede en az 2 bin, 3 bin göç veriyor. Bir o kadar da göç alıyor. Ama bu gelenler de fabrikalarda ya da diğer sektörlerde değerlendiriliyor. Bizim konumuz olan hayvancılık söz konusu olduğunda ise iş yine yerel dinamiklere düşüyor. Hem insan kaynaklarımızı hem de diğer kaynaklarımızı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.”   “DÜNYAMIZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GİBİ BİR BÜYÜK TEHDİTLE DE KARŞI KARŞIYA” Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise hayvancılığın Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin öncelikli alanlarından biri olduğunu hatırlattı. Hayvancılığın somut çıktılarının yanı sıra felsefi de bir boyutu olduğunun altını çizen Karakaş, hayvan hakları ve refahı konusunda farklı pencerelerden bakan hareketler olduğunu belirtti. Karakaş, “Doğanın bir ekosistemi var. İnsanın bir dengesi var. Beslenme ihtiyacı var ve gıda en stratejik değer durumunda. Bunu da pandemi döneminde daha iyi anladık” dedi. Toplantılarda hayvancılığın temel sorunlarının gündeme geldiğini söyleyen Karakaş sözlerine şöyle devam etti: “Ürünün endüstriyel çeşitlendirilmesi noktasında da konuşulması gerekiyor. Yani şu anda ürettiklerimizle yetinmeli miyiz? Çünkü değişim çok hızlı yaşanıyor. Dünyamız iklim değişikliği gibi bir büyük tehditle de karşı karşıya. Dolayısıyla geleceği öngörüp, önerilerimizi, tespitlerimizi ve alacağımız önlemleri de ona göre hazırlamamız gerekiyor. Ön kestirimler önemli. Bilim de bunun için var. Bilim geleceğe dair fütüristtik öngörüler ortaya koyan bir alandır. Her zaman isabet etmez ama isabet ettiği zaman da önemli sonuçlar doğurur.”>>>Mustafa Bayer
Reklamı Geç
Sayın Gayrimenkul