“Kurbanlıkta Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı bir bilgilendirme yayımlayan müdürlük, sağlıklı ve uygun kurbanlık seçimi için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Müdürlüğün açıklamasına göre, kurbanlık hayvanların belgelerinin tam olması büyük önem taşıyor. Hayvan pasaportu, başka ilden getirilmişse veteriner sağlık raporu, nakil belgesi ve sistem üzerinden sorgulanabilecek küpe gibi belgelerin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca, yaş sınırı doldurmuş hayvanların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı: Koyun ve keçi için 1 yaş ve üzeri, sığır ve manda için 2 yaş ve üzeri, deve için ise 5 yaş ve üzeri olmalı. Ancak, küçükbaş hayvanlarda 6 aylıkken bir yaşındaki koyun ve keçi boyutunda olanların da kurban edilebileceği belirtildi.
GEBE VEYA DAMIZLIK HAYVANLAR, KURBANLIK OLARAK SEÇİLMEMELİ
Kurbanlık hayvanların sağlıklı, bakımlı ve canlı olması gerektiği ifade edilirken, gebe veya damızlık hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı. Hayvanların tüylerinin parlak, düzgün ve yatık olması, dışkısının ise normal ve kontrol edilmiş olması gerektiği kaydedildi. Ayrıca, hayvanın 3-5 dakikalık gözlemlenmesiyle herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığının anlaşılabileceği belirtildi. Kulak küpesi olmayan hayvanların ise alınmaması gerektiği vurgulandı. Vatandaşların bu kriterlere dikkat ederek kurbanlık seçimi yapması gerektiği ifade edilerek, sağlıklı ve uygun bir kurbanlık seçimi için bu bilgilerin dikkate alınması istendi. >>> Haber MERKEZİ