Türkiye genelinde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının geçici olarak kapatılması, kırmızı et arzında artışa yol açarak fiyatlarda bir düşüşü beraberinde getirdi. Ancak sektör temsilcileri, bu durumun tüketici sağlığı açısından bazı riskler barındırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle büyükbaş hayvancılığın merkezlerinden olan Çankırı’daki üreticiler, maliyetin altında satılan et ürünlerine karşı tüketicilerin bilinçli olması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye’nin önemli büyükbaş hayvancılık merkezlerinden olan Çankırı’da kasap ve besiciler, kasaplarda etin kilogramının giriş maliyetinin 500 TL olduğunu, daha ucuza satılan etler için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Maliyetin Altındaki Fiyatlar Soru İşareti Yaratıyor
Bölgedeki kasaplar, karkas etin kilogram kesim fiyatının 440 TL olduğunu, ancak kesim ücreti, fire ve kemik payı gibi ek maliyetler eklendiğinde bir kasabın tezgâhına etin giriş maliyetinin 500 TL’yi aştığını ifade ediyor. Kasap Cihan Koç, bu maliyet yapısı göz önüne alındığında, piyasada 440 TL gibi fiyatlara kıyma satılmasının ticari olarak mümkün olmadığını vurguladı. Koç, kendi işletmelerinde en düşük et fiyatının kilogram başına 600 TL’den başladığını belirterek, maliyetin altındaki fiyatların etin kaynağı hakkında ciddi şüpheler doğurduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin önemli büyükbaş hayvancılık merkezlerinden olan Çankırı’da kasap ve besiciler, kasaplarda etin kilogramının giriş maliyetinin 500 TL olduğunu, daha ucuza satılan etler için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
“Sağlıksız Hayvanlar Ucuza Satılabiliyor”
Sektör profesyonelleri, piyasadaki aşırı ucuz etlerin, genellikle bir sakatlık veya hastalık nedeniyle mecburi kesime giden hayvanlardan elde edilmiş olabileceği riskine dikkat çekiyor. Kasap Cihan Koç, “Kaliteli bir et, sağlıklı ve doğru beslenmiş bir hayvandan, usulüne uygun kesim ve dinlendirme süreçleri sonunda elde edilir. İdeal etin rengi canlı ve pembe olmalıdır. Tüketicilerden isteğimiz, güvendikleri, hijyen ve tezgâh düzenine önem veren mahalle kasaplarını tercih etmeleridir,” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin önemli büyükbaş hayvancılık merkezlerinden olan Çankırı’da kasap ve besiciler, kasaplarda etin kilogramının giriş maliyetinin 500 TL olduğunu, daha ucuza satılan etler için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
“Ucuz Hayvan Hastalık Riski Taşıyabilir”
Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Ömer Kara ise hayvan alım sürecinde sağlık kontrollerinin önemini vurguladı. Kara, “Sağlıklı bir hayvan, parlak tüyleri ve hareketli yapısıyla kendini belli eder. Ucuza temin edilen hayvanlarda şap veya akciğer rahatsızlıkları gibi insan sağlığını da tehdit edebilecek hastalıklar bulunma riski yüksektir. Bu nedenle, maliyeti biraz daha yüksek olsa da sağlıklı ve güvenilir hayvanları tercih etmek en doğrusu olacaktır,” ifadelerini kullandı.