Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunduklarını ve terörle mücadelede Türkiye’nin destek vermeye devam edeceğini vurguladı.
Suriye’de Teröre Karşı Güçlü İşbirliği
Erdoğan, Suriye’nin kuzeydoğusundaki terör örgütlerine karşı ortak mücadele ettiklerini belirterek, “DEAŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelede Suriye’ye gereken desteği sağlayacağız” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye ile ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeyi amaçladığını belirten Erdoğan, Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasının önemine dikkat çekti.
Suriye’nin Ekonomik Kalkınması ve Gönüllü Geri Dönüşler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin ekonomik kalkınmasının hızlanmasının, mültecilerin gönüllü geri dönüşlerini artıracağını ifade etti. Suriye’nin yeniden ayağa kalkmasının, bölgeye huzur ve güven getireceğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
Şara’dan İsrail ve Erdoğan’a Davet
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ise, Türkiye ile stratejik işbirliğine dönme arzusunda olduklarını dile getirdi. Şara, İsrail’e yönelik uluslararası baskı yapılması gerektiğini savundu ve 1967 sınırlarına dönülmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan’ı Suriye’ye davet eden Şara, “Türk halkı ile Suriyelilerin kanları birleşerek Kurtuluş Savaşı’nı kazandı. Suriye halkı, Türkiye’nin yanında duruşunu asla unutmayacak” dedi. Şara, ayrıca Türkiye ile ticari ilişkilerini güçlendirme isteğini de dile getirdi.