Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde T3 Vakfı ve TÜME’nin katkılarıyla düzenlenen Hayvancılık, Tarım ve Gıda Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali (HAYTEKFEST 2025), MAKÜ Yerleşkesi’ndeki Lavanta Tepesi Oteli’nde sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleştiriliyor. “Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Hayvancılık, Tarım ve Gıda Teknolojileri” temasıyla hayata geçirilen festivalde hem gençler ve firmalar tarafından hazırlanan projeler yarışıyor hem de sektör uzmanlarının katılımıyla paneller gerçekleştiriliyor.
TARIMDA DİJİTALLEŞME DÖNEMİ
Festivale katılan Özay, TÜME’nin, tarım sektöründe teknoloji geliştiren firmaları, girişimleri, akademi ve kamu paydaşlarını bir araya getirerek yenilikçi çözümler üretmeyi ve sürdürülebilir tarımı desteklemeyi amaçlayan işbirliği platformu olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarım sektöründe dijital dönüşümü hızlandırmayı ve sürdürülebilir üretim modellerini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten Özay, “Dedelerimiz çiftçilikle uğraşıyordu. Babalarımızın yüzde 50’si belki yüzde 40’ı bu işleri yapıyordu, tarım ve hayvancılık alanındaydı. Peki bizim çocuklarımız bu işleri yapacak mı? Orada çok büyük bir soru işareti var. Belki yüzde 5, yüzde 10 bu alan çıkacak ama bizim tarım ürünlerine ve hayvancılık ürünlerine ihtiyacımız var. Peki bunlar nasıl üretilecek?” diye biz bir yola çıktık.” dedi. Gençlere, çocuklara teknolojiyle verimli bir üretimin nasıl yapılacağını göstermeye çalıştıklarını dile getiren Özay, HAYTEKFEST’in de bu açıdan önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti. Tarımda teknolojiyi daha aktif hale getirmek istediklerini anlatan Özay, “Üretici diyor ki ‘Benim maliyetim sattığım şeyi karşılamıyor.’, tüketici de diyor ki ‘Ben çok pahalıya alıyorum bu ürünü, benim de alım gücüm bunlara yetmiyor.’ Burada üretici de tüketici de haklı. Bunun nasıl önüne geçeceğiz? Üreticiyi daha verimli üretmeye, üretim yapabilir hale getirmeye çalışarak. Bu da teknoloji ve verimlilikle olacak.” diye konuştu.