Hava sahasında tespit
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karadeniz üzerinden Türk hava sahasına yaklaşan bir hava izinin rutin prosedürler kapsamında takibe alındığı belirtildi. Hava sahasının güvenliğini sağlamak amacıyla, NATO ve milli kontrol altındaki F-16’lara alarm reaksiyon görevi verildi.
İHA’nın durumu
Takip sırasında söz konusu hava izinin kontrolden çıkmış bir insansız hava aracı olduğu tespit edildi. Bakanlık, herhangi bir olumsuzluğun önlenmesi için İHA’nın meskun mahal dışında emniyetli bir bölgede düşürüldüğünü bildirdi.
Güvenlik önlemleri
Olay, Türkiye’nin hava sahası güvenliğinin sağlanması ve olası tehditlerin etkisiz hale getirilmesi çerçevesinde yürütülen rutin prosedürlerin bir parçası olarak değerlendirildi. Bakanlık, vatandaşların herhangi bir tehlikeye maruz kalmadığını vurguladı.
Milli savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:
Karadeniz üzerinden hava sahamıza yaklaşan bir hava izi tespit edilmiş ve rutin prosedürler kapsamında takibe alınmıştır. Hava sahası güvenliğinin sağlanması amacıyla, NATO ve Milli Kontroldeki F-16’larımıza alarm reaksiyon görevi verilmiştir. Söz konusu hava izinin kontrolden çıktığı anlaşılan bir insansız hava aracı olduğu belirlenmiş; herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek adına, meskun mahal dışında emniyetli bir bölgede vurularak düşürülmüştür.

