Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Gürlük, çevre, tarım ve su kaynakları ekonomisinin öneminin, üretimin önüne geçtiğini söyledi. Kuraklığı ‘yeni normal’ olarak nitelendiren Gürlük, Türkiye genelinde bir yılda harcanan su miktarından 500 milyon metreküpünün ise Bursa’da tüketildiğini ancak kuraklık nedeniyle bu miktarların giderek azaldığını dile getirdi.
“KALİTEYİ DE BERABERİNDE GETİREBİLECEK YENİ ÇEŞİTLER BULMALIYIZ”
Kuraklık dendiğinde akla ilk olarak düşük verimin geldiğini ancak besin değerinin de önemli olduğunu ifade eden Gürlük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa özelinde konuşacak olursak salça yapımında kullanılan domateslerdeki briks değerleri düşmeye başladı. Yani 1 kilo salça üretmek için artık çok daha fazla domates kullanmanız gerekecek. Daha fazla üretim daha fazla tarım kimyasalına ve tarım işçisine ihtiyaç duymak demek. Ben kuraklık ve zamanında düşmeyen yağışların kalite üzerinde de etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bu da verim kayıplarının dışında giderek artan önemde dikkate edilmesi gereken bir konu. Kaliteyi de beraberinde getirebilecek yeni çeşitler bulmalıyız.” Meyve bahçeleri gibi mevcut plantasyonlarda ürün değiştirmenin zor olduğundan bahseden Gürlük, tarım sektöründe mısır ve pamuk gibi çok su tüketen ürünlerden ayçiçeği ve baklagiller gibi daha az su isteyen ürünlere geçişler olduğunu aktardı.
