Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye dünyada birçok ürün grubunun üretiminde ilk sıralarda yer alarak, küresel pazarlarda etkin rol üstleniyor. Türkiye, 38 milyon 588 bin hektarlık tarım alanıyla sebzeden meyveye, hububattan stratejik ürünlere kadar çeşitli ürün gruplarında üretim gerçekleştiriyor. Tarım üretiminde dünyadaki konumuyla öne çıkan Türkiye’nin, ilk üçte 22 ürünü yer alıyor. Türkiye, fındık, incir, kayısı, haşhaş, kiraz, ayva ve keçiboynuzu yıllık üretiminde ise dünyada zirvede yer alıyor.
DÜNYA KİRAZ ÜRETİMİNİN DÖRTTE BİRİ TÜRKİYE’DEN
Son verilere göre, Türkiye kayısıda 750 bin ton üretimle zirvede bulunurken, ikinci sırada 500 bin 545 tonla Özbekistan’ın olduğu görülüyor. Özbekistan’ı 318 bin 475 tonla İran, 207 bin 190 tonla İtalya ve 200 bin 566 tonla Cezayir takip ediyor. En çok kayısı üretimi yapan diğer ülkeler ise Afganistan, Pakistan, Fransa, Ermenistan ve İspanya olarak kayıtlara geçiyor.
HAŞHAŞ ÜRETİMİNDE DE TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ
Keçiboynuzu üretiminde de ilk sırada yer alan Türkiye, bu üründe 24 bin 561 ton üretim yapıyor. Aynı dönemde dünyada 55 bin 929 ton üretim gerçekleştirilirken, Türkiye’nin ardından 22 bin 96 tonla Fas, 4 bin 188 tonla Lübnan, 3 bin 424 tonla Cezayir ve 813 tonla Tunus geliyor. Üretimde lider olunan başka bir ürün ise haşhaş tohumu olarak öne çıkıyor. Dünyada 10 bin 578 ton üretim yapılırken, Türkiye’de 7 bin 922 ton haşhaş tohumu üretimi gerçekleştiriliyor. Haşhaş tohumu üretiminde Türkiye’yi 1539 tonla Filistin, 1079 tonla Sırbistan ve 38 tonla Kuzey Makedonya izliyor. Türkiye, salatalık ve vişne üretiminde ikinci sırada, Antep fıstığı, mandalina, şeftali, ıspanak, nohut, elma, kızılcık, karpuz, kavun, pırasa, biber, domates ve zeytin üretiminde ise üçüncü sırada bulunuyor.
