Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart ayı Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerine göre, sektörün üretim dengelerinde dikkat çekici değişimler yaşandı.
Geçen yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azaldı, ancak tavuk eti üretimi yüzde 13 arttı. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı da yüzde 8,2 artış gösterdi. Üç aylık Ocak-Mart dönemine bakıldığında ise yumurta üretimi yüzde 9,9 gerilerken, tavuk eti üretimi yüzde 12 yükseldi.

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,2 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 13,0 arttı.
Aylık bazda ise üretimde toparlanma sinyalleri görüldü. Şubat ayında 218 bin 260 ton olan tavuk eti üretimi, Mart ayında yüzde 6,1 artarak 231 bin 595 tona ulaştı. Aynı şekilde, tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,5 artarak 1 milyar 632 milyon 774 bine çıktı.
Bu veriler, tüketici tercihlerindeki değişim, maliyet baskıları ve iç pazar taleplerine bağlı olarak sektörün yeniden şekillendiğini ortaya koyuyor. Özellikle et üretimindeki artış, arz talep dengesinde yeni bir döneme girildiğinin işareti olarak yorumlanıyor.