Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tüm taraflar ortak hareket edeceğiz”

Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha yapıcı bir iş birliği bekliyor.


Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım

Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha yapıcı bir iş birliği bekliyor.

Kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “İlk başta ürünlerimiz ihraç pazarlarında imha edilmeye başladı. İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan’da bu sorunlarla karşılaştık. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmeler sonrasında ürünlerimizin imhasını durdurduk ve Türkiye’ye iadesini sağladık. Bu sefer ürünlerimizi yurda sokmakta sorunlar yaşamaya başladık. İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yaptık, Ankara’dan Genel Müdür Yardımcıları geldi. Sorunlar giderilemedi. Sorunları gidermek için toplantı talep ediyoruz. Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız, ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle ihracat yapmaya çalışıyoruz. En büyük sorun yaşadığımız pazarlardan Fransa’ya ihracatta yüzde 4 artış yakaladık. Bugün incir ihracatı 70 bin tona, üretim 90 bin tona geldiyse bu başarı bir avuç ihracatçı sayesinde geldi. İklim değişikliği küresel bir sorun. Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket etmeliyiz. Üzümdeki sorunları çözmek için çalıştay düzenledik. İncirdeki sorunları çözmek için İncir Çalıştayı yapacağız, tüm taraflar ortak hareket edeceğiz.” dedi.

“İHRACATTA BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK”

Başkan Mehmet Ali Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projelerini birleştirerek başarılı bir yıl geçirdiklerini, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dolarla aslan payını aldığını dile getirdi. Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımı için sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nde 6. yıla girdiklerini, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu’yla yaptıkları iş birliği sonucunda kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinde ABD’ye ihracatta büyük başarılar yakaladıklarını, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi. >>>Haber Merkezi

 

Verified by MonsterInsights