Zirai don felaketinin en çok etkilediği ürünlerin başında gelen ve Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu kayısıda son 5 yılda yapılan ihracat 329,3 milyon dolar oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Özel Ticaret Sistemi verilerinden yapılan derlemeye göre, 2020’de 55,6 milyon dolar olan kayısı ihracatı, 2021’de 61,8 milyon dolara yükseldi. Söz konusu ihracat 2022’de 82,6 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin kayısı ihracatı 2023’te 58,6 milyon dolar oldu. Bu üründe geçen yıl yapılan dış satım da bir önceki yıla göre yüzde 20,4 artarak 70,6 milyon dolara yükseldi. Böylece, Türkiye’nin 2020-2024 dönemini içeren 5 yılda kayısı ihracatı 329,3 milyon dolar olarak belirlendi. Türkiye’nin 5 yıllık kayısı ihracatında ilk sırada Rusya yer aldı. Bu üründe Rusya’ya yapılan dış satım söz konusu dönemde 179 milyon 416 bin 595 dolar olarak kayıtlara geçti.
“MALATYA’DA BÜTÜN AĞAÇLARIMIZ HASAR GÖRDÜ”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Kılınç, zirai don felaketinden en çok etkilenen ilin Malatya olduğunu belirterek, “Malatya’da yerel değil, genel bir zarar oluştu. Yani Malatya’da bütün ağaçlarımız hasar gördü.” dedi. Kayısının Malatya, Elazığ, Kahramanmaraş ve Sivas’ta yetiştiğine işaret eden Kılınç, “Kayısı yetiştirilen bu havzada yaklaşık 13 milyon ağaç var. Bu ağaçların hepsinde hasar meydana geldi. Şu an hiçbir ağacımızda ürün yok. Hasar oranımız yüzde 100.” değerlendirmesinde bulundu. Kılınç, Türkiye’nin yaş kayısı üretiminde yıllık 750 bin tonla dünyada birinci sırada yer aldığına dikkati çekerek, şu an çiftçilerin elinde sadece 10 bin ton kayısı olduğunu söyledi. >>>AA