Bu yıl 1.500 kilo safran soğanı hasadı yapan Akçin, 300 kilosunu yeni ekim için ayırdı. Kalan ürün ise yoğun talep nedeniyle satışa sunuldu. Türkiye’nin dört bir yanına safran soğanı gönderdiklerini belirten üretici, ürünün özellikle İstanbul’da büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Safranın Kullanım Alanları
Safran, tıbbi ve aromatik bir bitki olarak ilaç, kozmetik ve gıda takviyesi sektörlerinde yoğun şekilde kullanılıyor. Çay, yoğurt, bal ve zeytinyağı ile tüketilebilen safran için bir gramda 150-180 çiçek gerekiyor ve bir ailenin yıllık tüketimi 12 gramı geçmiyor.
Uluslararası Talep
Güney Afrika’dan gelen 85 tonluk safran soğanı talebine üretim yetersizliği nedeniyle cevap veremeyen Akçin, perakende satışlarda gram olarak ürün sunduklarını, toptan satışta ise uzun süredir çalıştıkları müşterilere tedarik sağladıklarını ifade etti.
