Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ege incirine İspanya’da ödül

ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülkenin aday olduğu yarışmada, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi” ödüle değer görüldü. Ödül, Türk kuru incirinin prestijine katkı sunmanın yanı sıra, global ölçekte sürdürülebilirlik ve kalite odaklı başarı hikâyesi olarak tanınmasına da katkı sunacak.

ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülkenin

ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülkenin aday olduğu yarışmada, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi” ödüle değer görüldü. Ödül, Türk kuru incirinin prestijine katkı sunmanın yanı sıra, global ölçekte sürdürülebilirlik ve kalite odaklı başarı hikâyesi olarak tanınmasına da katkı sunacak.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İspanya’da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nden (INC) anlamlı bir ödülle döndü. Birliğin, gıda güvenliği çalışmaları çerçevesinde geliştirdiği “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi”, Palma de Mallorca’daki kongrede, “Sürdürülebilirlik Ödülü”ne değer görüldü. Türkiye’nin projeyle ortaya koyduğu bütüncül yaklaşım, INC tarafından “küresel ölçekte model” olarak değerlendirildi. Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin dünya kuru incir üretimi ve ihracatında açık ara lider olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü de olan Işık, dünya kuru incir üretim ve ihracatının yüzde 60’dan fazlasını Türkiye’nin gerçekleştirildiğini vurguladı. Mehmet Ali Işık, şöyle devam etti:

2024-2025 SEZONUNDA BİN 500 TON ÜRÜN PAZARA GİRMEDEN ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

“Ege Bölgesi’nde yetişen Sarılop (Calimyrna) çeşidimiz için Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere ABD, Çin ve Japonya’nın da aralarında olduğu birçok ülkeden büyük talep alıyoruz. Zor bir yıl olmasına rağmen 2024-2025 sezonunda 100’ü aşkın ülkeye 63 bin ton kuru incir ihraç ederek ülkemize 337 milyon dolar döviz kazandırdık. Üretimde ve ihracatta dünya lideri olmamız nedeniyle kuru incir üretiminde kalite standartlarını yükseltme, sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirme doğrultusunda çalışmalar yapmayı sorumluluğumuzun gereği olarak değerlendiriyoruz. Bu gerçekten hareketle kuru incir sektörünün kalite ve sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik uzun soluklu çalışmalar yürütüyoruz. Aflatoksinle mücadele için 25 yıl önce seferberlik başlatmıştık. Aflotoksinli Kuru İncir Bertaraf Projemizi bu seferberlik kapsamında devreye aldık. 2024-2025 sezonunda bin 500 ton kontamine ürün pazara girmeden toplanarak yenilenebilir enerjiye dönüştürülecek. Böylece söz konusu ürünlerin hem insan sağlığı için risk oluşturması hem de doğaya karışması engellenecek. Çevre, çiftçi ve tüketici dostu projemizle INC’nin sürdürülebilirlik temelli en yenilikçi ürün ve hizmetler için verdiği ödüle aday olduk. Türkiye’nin yanı sıra ödül için ABD, İspanya, Avusturya ve Çin’in de aralarında bulunduğu sekiz ülke başvuru yapmıştı. Palma de Mallorca kentinde 8-10 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen 42. INC Kongresi’nde yenilikçilik, pazar etkisi, sürdürülebilirlik katkısı ve ilham vericilik kriterleri üzerinden yapılan değerlendirmenin sonucu projemiz Sürdürülebilirlik Ödülü’nü kazandı. Bu büyük başarı için gururluyuz. Projemiz, INC Kongresi video içeriklerinde, Nutfruit dergisinde ve uluslararası tanıtım materyallerinde yer alarak geniş bir görünürlük kazanacak. Dolayısıyla ödül, Türk kuru incirinin prestijine, global ölçekte sürdürülebilirlik ve kalite odaklı başarı hikâyesi olarak tanınmasına katkı sağlayacak.” >>>Haber Merkezi

Verified by MonsterInsights