Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKÜ’lü Bilim İnsanları Kımızın Mikrobiyal Haritasını Çıkardı, Probiyotik Zenginliği Ortaya Kondu

AKÜ’lü Bilim İnsanlarından Kımız Üzerine Uluslararası Buluş: Mikrobiyal Haritası Çıkarıldı

AKÜ’lü Bilim İnsanlarından Kımız Üzerine Uluslararası Buluş: Mikrobiyal Haritası Çıkarıldı

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ulaş Acaröz ve Doç. Dr. Damla Arslan Acaröz’ün de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, Orta Asya’nın geleneksel fermente süt içeceği kımızın mikrobiyal yapısını modern DNA teknolojileriyle mercek altına aldı.

Bu önemli bilimsel başarıyla birlikte, AKÜ’lü bilim insanları hem gıda biyoteknolojisi literatürüne değerli katkılar sundu hem de kadim bir içeceğin modern dünyadaki yerini güçlendirecek adımlar attı. Kırgız Dağları’nda geleneksel yöntemlerle – deri, ahşap ve plastik kaplarda – üretilen kımız örnekleri, ileri genetik analiz yöntemleriyle incelenerek ilk kez kapsamlı bir mikrobiyal haritası çıkarıldı.

ÇOK SAYIDA YARARLI BAKTERİ VAR

Öne Çıkan Bulgular: “En baskın yararlı bakteriler: Lactobacillus helveticus (%54) ve Lactococcus lactis (%10). Baskın maya türü: Brettanomyces bruxellensis. Plastik kaplarda: Bifidobacterium ve bakteriyofaj oranı daha yüksek. Kap türü, mikrobiyal çeşitlilik üzerinde belirleyici değil; ancak bazı türlerin oranlarında değişikliklere yol açıyor.”

GELENEKSEL BİLGİ, MODERN BİLGİ İLE DEĞERLENİYOR

Araştırma, kımızın sadece geleneksel bir içecek değil, aynı zamanda yüksek probiyotik potansiyeli taşıyan biyolojik bir hazine olduğunu ortaya koydu. Çalışma, tat ve aroma bileşenlerini etkileyen biyokimyasal yollarla birlikte, antimikrobiyal direnç genlerini de aynı anda analiz eden ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmanın neden önemli olduğu ise şu verilerle ortaya konuldu. “Gıda güvenliği için standart üretim süreçlerinin önemini vurguluyor. Yeni probiyotik içeceklerin geliştirilmesi için değerli starter kültür adayları sunuyor. Geleneksel bilgiyi, modern bilimle birleştirerek yerel üretimin küresel değerini artırıyor.” Mustafa BAYER

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Gazete3.com.tr editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle Gazete3 sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Verified by MonsterInsights