Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), yaklaşık 23 aydır süren İsrail saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki eğitim sisteminin çökme noktasına geldiğini duyurdu. Yapılan resmi açıklamada, bölgedeki 660 bin çocuğun üçüncü eğitim-öğretim yılına da başlayamadığı ve bunun gelecekte telafisi zor sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
“Bu Savaş Çocuklara Yönelik Bir Savaştır”
UNRWA, mevcut durumu “çocuklara yönelik bir savaş” olarak nitelendirerek, çocukların her koşulda korunması gerektiğinin altını çizdi. Açıklamada, yüz binlerce öğrencinin eğitim hakkından mahrum kalmasının “kayıp bir nesil” yaratma riski taşıdığı uyarısı yapıldı. Ajans, çocukların güvenli bir şekilde okullarına ve normal yaşamlarına dönebilmeleri için acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulundu.
Bakanlıktan Çarpıcı Rapor: Eğitim Camiası Hedef Alındı
Filistin Eğitim ve Yükseköğretim Bakanlığı tarafından yayımlanan son veriler ise çatışmanın eğitim üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serdi. Bakanlık, 7 Ekim 2023 ile 26 Ağustos 2025 tarihleri arasını kapsayan istatistiklere göre, Gazze Şeridi’nde ilk, orta ve lise düzeyinde 17 bin 85’ten fazla, üniversite düzeyinde ise 1.261’den fazla öğrencinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini belirtti. Aynı dönemde yaralanan öğrenci sayısının ise 27 bini aştığı kaydedildi.
Bakanlığın raporuna göre, eğitim personeli de doğrudan hedef alındı. Gazze’de 739’u okul, 226’sı üniversite personeli olmak üzere toplam 965 eğitim görevlisi yaşamını yitirdi.
İşgal altındaki Batı Şeria’da da durumun endişe verici olduğu ifade edildi. Bölgede 140’tan fazla öğrenci hayatını kaybederken, yüzlerce öğrenci ve eğitim görevlisinin yaralandığı veya gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.