Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Afyonkarahisar’da keşfedilecek çok yer var”

“Afyonkarahisar’da keşfedilecek çok yer var”
 

Gazeteci Kemal Baykara’nın Kanal 3 ekranlarında hazırlayıp sunduğu RAPOR Programına bu hafta Akademisyen Gezginler Prof. Dr. Mahmut Masca ve Doç. Dr. Ali Fikret Aydın konuk oldu.  Ziyaret edeceği 89. Ülke olan Pakistan için hazırladığı sırt çantası ile programa çıkan Ali Fikret Aydın program sonrası Pakistan Karaçi yolculuğuna başladı.

Uygun uçuş biletlerini sürekli takip eden ve aylar önce 1400 TL’ye bilet aldığını söyleyen Ali Fikret Aydın Pakistan’dan Umman’a geçeceğini bununla birlikte 90. Ülkeyi tamamlayacağını söyledi. Cumhuriyet’in 100. Yılında 100. Ülkeyi ziyaret etmek istiyordum ancak hedefime ulaşamadım. Önümdeki hedefim 100 ülkeye tamamlamak.” dedi. Genelde gezilerini gittiği ülkelere yakın ülkeleri de ilave ederek daha ekonomik bir gezi oluşturduğunu söyleyen Ali Fikret Aydın “Örneğin Çek Cumhuriyetinde Prag’a gittiğimde oradan otobüsle Almanya’nın Dresden şehrine geçtim böylece iki ülkeyi birden gezmiş oldum. Buna benzer Macaristan Budapeşte’ye gittiğimde trenle Slovakya’nın Bratislava şehrine geçtim gündüz gezdim akşam tren ile Avusturya Viyana’ya oradan da Budapeşte’ye trenle döndüm. Aynı seyahatte üç ülke birden gezmiş oldum.” dedi.

MUTLAKA AŞINIZI OLUN”

Aydın, bazı riskli ülkelere seyahate gitmeden önce gideceğimiz ülkelerde sıtma ve buna benzer hastalıklar varsa bilhassa Asya ülkelerine giderken mutlaka aşımızı olmamızı tavsiye ediyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı birimindeki seyahat sağlığı birimleri gideceğin ülkenin risk durumuna göre bu aşıları ücretsiz yapıyor. Bu birim Afyonkarahisar’da eski Devlet Hastanesi’nin binasında hizmet veriyor.

SIRT ÇANTASINDA NELER VAR

Ali Fikret Aydın seyahatlerde kullandığı sırt ve el çantasını da programa getirdi. Programda çantasını açan Aydın seyahat esnasında gerekli olanları bir bir açıkladı. Seyahatlerde 50 litrelik sırt çantası ve her yere taşıyabildiği 25 litrelik el çantasının yeterli olduğunu bunları uçakta, otobüste, trende yanına alabildiğini daha ekonomik ve güvenli olduğunu söyledi. Çantada atıştırmalık tatlı tuzlu bisküvi ve çerezler olduğunu bunların gideceği ülkelerde uygun yiyecek bulana kadar gerekli olduğunu belirtti. Gideceği yerin iklimine göre giysileri ve ayakkabıları da bu çantada. Ayrıca küçük bir yastık ve battaniye bekleme esnasında uyumak için gerekli oluyor. Işıldaklı bir powerbank ve seyahat adaptörü de gittiğimiz ülkelerde otellerde, havaalanlarında çok işe yarıyor mutlaka bulunmalı. Güneş kremleri, güneş gözlüğü ve ağrı kesici ilaçlarda bulunmalı. Uygun seyahat ütüsü de işinizi kolaylaştırır.

“AFYONKARAHİSAR’DA KEŞFEDİLECEK ÇOK YER VAR”

Prof.Dr Mahmut Masca, “Ali Fikret Hocamı tanımadan önce en çok kendimi dünyanın en çok ülkesini gezen bilirdim. Yaklaşık 30 ülke ile Hocamın sayısına yakın zamanda ulaşmak mümkün değil. Genelde yurt dışı konferanslar ve Erasmus programlarında gezilerim oluyor. Bu gezi programlarına da yakın ülkeleri ilave edebiliyorum. Mesela Hollanda’da bir program olursa Belçika Fransa gibi ülkeleri de gezebiliyoruz. ” dedi. Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde bir motosiklet kulübü kuran Masca genelde yurt içi gezilere katılıyor. Afyonkarahisar’ı da köy köy gezmeyi seviyor. “Afyonkarahisar’da keşfedilecek çok yer var onları tespit edip ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bilhassa mağara turizmine uygun çok yer var. Ben Hataylıyım ama 30 yıldır Afyon’dayım Afyonlu arkadaşları da ben gezdiriyorum. Ayrıca Üniversitede okuyan öğrencileri mezun olmadan önce toplu olarak turizm bölgelerini gezdiriyorum. Özellikle gezdirdiğim yabancı konuklar hayran kalıyor.”

“REHBER EKSİKLİĞİMİZ VAR”

Masca “Afyon’dan Çivril Işıklı’ya Bursa’ya nilüfer çiçeği görmeye gidiyorlar Eber Gölü’nde Emre Gölü’nde de var bu çiçekler ama kimsenin haberi yok. Afyonkarahisar’da büyük bir rehber eksikliği var ayrıca otellerde otogarda şehrin turistik yerlerini gösteren afiş ve pratik haritalarda yok maalesef. Yön levhalarında da çok eksiklik var. Tur otobüsleri içinde park yeri eksikliği var. Gastronomi konusu daha iyi tanıtılmalı komşu illerin bile bundan haberi yok maalesef.”dedi.

YURTDIŞI ARAÇLA GEZİLECEKSE…

Programda Kemal Baykara’da aracıyla yaptığı yurtdışı gezisi deneyimlerini programda paylaştı. Yeşil pasaport sahibi olduğu için birçok ülkeye vizesiz geçebildiğini söyleyen Baykara yola çıkmadan önce yapılacak hazırlıkları anlattı. Baykara, “Araç üzerinize değilse araç sahibinden vekâletname almalısınız. Ehliyetiniz uluslararası standartlara uygun yeni ehliyetlerden olmalı.

Aracınıza yurt dışında kalacağınız süre kadar yeşil sigorta yaptırın ayrıca kaskonuz varsa yurt dışını da ilave ettirin. Yolcular için seyahat sigortası gerekli. Yurt dışı harçları gümrükte ödenebilir zaman kaybetmek istemiyorsanız internet üzerinden önceden ödeme yapabilirsiniz.

Bazı ülkelerde bizdeki motorlu taşıtlar vergisi gibi bir vergi var o ülkede kalacağınız süre kadar bir taşıt pulu alıyorsunuz. Bazı ülkelerde sadece fiş veriyorlar onu kaybetmeyin pasaportun arasında dursun. Otel rezervasyonlarında otoparkı olan yerleri tercih edin. Bazı ülkelerde trafik kuralları farklı bunları önceden öğrenin. Otoyollarda ücretsiz dinlenme yerleri var bunları tabelalardan takip edebilirsiniz. Araçlarınızda yolcu sayısı kadar fosforlu yelek bulunsun bazı ülkelerde polis sorabiliyor. Lastik değişiminde mutlaka bunları giyin. Cep telefonu, internet ve navigasyon programı yurt dışında olmazsa olmazınız.” dedi.